Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A szürke hályog tünetei és kezelése

2016.02.28. | Futaki Balázs
A szürke hályog a 2010-es statisztikai adatok alapján világviszonylatban a vakság 51 százalékáért tehető felelőssé.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mi az a szürke hályog?

A szem belsejében, az úgynevezett lencsefüggesztő rostok tartják meg szemünk második legnagyobb törőerejével rendelkező alkotóelemét, a szemlencsét. A szemlencsén keresztül a fény sugarai úgy törnek meg, hogy az ideghártyán a megfelelő pontban találkozzanak. Korral a szemlencsét alkotó lencserostok szerkezete megváltozik, tömörebbé válik, és elveszíti transzparenciáját. Ezt nevezzük szürke hályognak. Ritkább esetekben a lencserostok szerkezete már születésünkkor eltér, de trauma is előidézheti a szemlencse elszürkülését.

A szürke hályog tünetei

Mivel a szemlencse átlátszósága változik meg, így azt észleljük, hogy már nem látunk olyan élesen, mint korábban. A homályos látást úgy lehetne leírni, mintha az ember egy koszos, homályos üvegen nézne keresztül. A szürke hályog a szemlencse más-más részeit érintheti, így a tünetei egyénenként is eltérhetnek: van, aki csak azt észleli, hogy sötétben lát élesebben, és fordítva: ha nappal van, vagy erős fény éri a szemet, akkor lát jobban. Egyeseknek pozitív élményben is részük lehet: szemüveg nélkül újra tudnak olvasni, ők általában azt hiszik, hogy „megjavult” a szemük. Mivel a tünetek mögött más szembetegség is húzódhat, annak eldöntése, hogy éppen szürke hályog alakult-e ki, mindenképpen szemész szakorvos feladata.

Miből áll a műtét?

A műtét igen biztonságosnak számít. Ha a beteg eldöntötte, hogy készen áll a beavatkozásra, ki kell választani a számára legmegfelelőbb törőerejű műlencsét. Ezekből kétféle alaptípus létezik: a monofokális műlencse csak egy fókuszponttal rendelkezik, ezzel a leggyakrabban a betegek távollátását állítják vissza. Ezzel szemben a multifokális műlencsék a látás valamennyi (közeli, távoli és köztes) tartományában javítják a látást. A háziorvossal és a szemorvossal együtt kell megbeszélni, hogy a beavatkozás ambuláns vagy kórházi benntartózkodás formájában történjen-e. Ha a páciens rosszabb egészségi állapotban van, vagy nincs megfelelő kísérője, általában a műtét utáni éjszakát még bent tölti a kórházban, egyébként nem sokkal a műtét után (amely 15-20 percet vesz igénybe) hazamehet.
A beteg a műtét alatt ébren van, ám az érzéstelenítő szemcsepp jóvoltából nem érez fájdalmat, és szükség esetén beszélgethet is az operáló team tagjaival. A feje egyfajta sisakban fekszik, és esetleg szíjakkal is rögzítik. A sebész kis vágást ejt a szaruhártyán, és felnyitja a szemlencse elülső tokját. Az alatta elhelyezkedő, elhomályosult lencsét eltávolítja. Ezt végezhetik olyan berendezéssel, amely kis vízimpulzusokat használ a szemlencse darabolására és eltávolítására, vagy speciális ultrahangos készülékkel finoman szétzúzzák, és úgy távolítják el. Ez utóbbi az úgynevezett fakoemulzifikáció. Ezt követően merev vagy rugalmas műanyag lencsét helyeznek be az eredeti lencse helyére. A szaruhártyán tett vágást ritkán kell összevarrni, mivel a metszés többnyire magától összeforr. Általában kenőcsös kötést helyeznek a szemre, és a beteg rövid pihenő időszak után hazamehet.


Szemed által homályosan - a szürke...
Régen a szürke hályog megjelenését természetes jelenségként kezelték, és beletörődve fogadták. Ma már más a helyzet.  tovább Tovább
Hogyan veszítheted el a látásod?
A legtöbben bele sem gondolunk, hogy a látás képességének hiánya nem csupán velünk született állapot lehet. Bárki megvakulhat...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

látás szem betegségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés