Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Daganat a szemen. 5 gyanús jel

2010.08.09. | webbeteg.hu
A szem daganatai sokszor jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészeti vizsgálat során is felismerik.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A szemben található daganatok lehetnek elsődlegesek és másodlagosak. Az elsődlegesek a szem szöveteiből indulnak ki, és adhatnak áttétet a szervezet többi részébe. Rosszindulatú daganatok közül felnőttkorban a szem pigmentált sejtjeiből kiinduló melanoma malignum a leggyakoribb. Az esetek 85 százalékában az érhártyából, 9 százalékban a sugártestből és 6 százalékban a szivárványhártyából indul ki.

A szem másodlagos daganatai esetén a szervezet egyéb helyén található daganat áttéte jelentkezik a szemben. Áttétet leggyakrabban az emlő, tüdő és a prosztata daganatai adnak, ritkábban a gyomor-, bélrendszer és a bőr melanoma malignuma. Az esetek túlnyomó többségében, mintegy 80 százalékban „csak” az egyik szemben fordul elő egyetlen elváltozás. Ismert daganatos betegség esetén szemészeti kivizsgálás is javasolt.

Mikor gondoljunk a melanomára?

A szivárványhártyából kiinduló daganatok szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. Gyakran a szembogár is szabálytalan alakú.

Jellegzetes tüneteket maga a tumor és az azt kísérő ideghártya-leválás okoz: torz látás, egyenes vonalak görbülése, hullámzása. A tárgyak méretét a valóságosnál kisebbnek (micropsia) vagy nagyobbnak (macropsia) érzékeli a beteg. Látótérkiesés, úszkáló homályok jelentkeznek, „füstöt” észlel a beteg a sejtszóródásnak megfelelően, csökken a látásélesség.

Egyéb szemészeti betegségnek is lehetnek hasonló tünetei, így a fenti panaszok esetén nem kell egyből melanomára gyanakodni, de a daganatot feltétlenül ki kell zárni.

Ilyen jelek lehetnek:

  • az ideghártya és a szem mélyebb részének gyulladásos betegségei,
  • ideghártya-leválás vérzéssel,
  • pigmentált sejtek felszaporodása,
  • egyéb jóindulatú daganatok,
  • makula degeneratio (sárgafolt sorvadás).

Fontos kérdések

Mielőtt orvoshoz fordulsz, gondolj át bizonyos kérdéseket, amelyeket szemész szakorvosod valószínűleg meg fog tőled kérdezni!

A családban előfordultak-e szemészeti és egyéb daganatos megbetegedések? Korábban szemészeti daganat fordult-e már elő? Egyéb szemészeti betegség ismert-e? Mióta állnak fenn a panaszok? Egyéb daganatos betegséged van-e, illetve volt-e?

Szemészeti alapvizsgálatok

Amennyiben szemészhez fordulsz, elsőként rutinszerűen végzett látásélesség-vizsgálatra, látótérvizsgálatra, szemnyomásmérésre számíthatsz, illetve szembogártágításban a szemfenék gondos átvizsgálására kerül sor, különös tekintettel a szélső részekre. Ha daganatra gyanús elváltozást találnak, további vizsgálatok szükségesek.

Az ultrahangvizsgálat alkalmas a tumor elhelyezkedésének, pontos méretének, kiterjedésének (alapátmérője és vastagsága) és a környezetének meghatározására. A különböző szövettani típusú daganatokra jellegzetes az ultrahanggal nyert kép.

A Color-Doppler ultrahang segítségével az ereken belüli véráramlás és az erek „ellenállása” (rezisztencia) azonosítható. A szemet ellátó ér áramlásának mérésével lehet következtetni a daganat jelenlétére, a rezisztenciaindexszel pedig a daganat hegesedésére – a gyógyulásra.

Az érfestés (angiográfia) a daganat keringéséről, kóros érhálózatáról nyújt felvilágosítást. A kontrollok alkalmával a daganat elhegesedése is ellenőrizhető. Az ép angiográfiás képhez képest jelentősen eltér a daganat ábrázolódása.

A képalkotó vizsgálatok (orbita MRI, CT) a daganat esetleges szemgödörbe terjedését mutatják ki.

A teljes cikk ITT, a webbeteg.hu oldalán olvasható.


4 látásjavító szemműtét
PRK, LASEK, LASIK, IntraLASIK. Eljárások, amelyek látásunk hihetetlen javulását hozhatják.  tovább Tovább
A 6 legdurvább szembetegség
Legfontosabb érzékszervedet sem kímélik a betegségek. Milyen elváltozásoktól félhetsz a leginkább?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés