Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Az üdítőitalok megdöbbentő egészségügyi kockázata

2010.07.10. | Ötvenentúl.hu / MTI
A sok gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a magas vérnyomás kockázatát. Az üdítőital-gyártók már az első tudományos adatok ismertetésekor idegesen vitatták a vizsgálat eredményeit.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Fontos, hogy ismerjük a táplálkozás, életmód és egészség összefüggéseit. Az Egyesült Államokban ennek vizsgálatára indították el a NHANES programot.
Az ország lakosságát jellemző csoport ötezer gyermekből és felnőttből áll, akik évente nemcsak részletes táplálkozási és életmódbeli kérdőívet adnak be, de orvosi, fogorvosi és laboratóriumi vizsgálatban is részt vesznek.

Diana Jalal és munkatársai ebből az anyagból emelték ki a 2003 és 2008 közötti időszak résztvevőinek adatait. Arra voltak kíváncsiak, hogy az induláskor normális vérnyomásúak közül a vizsgálati időszak során hány embernek lett magas vérnyomása, és ők hogyan táplálkoztak azokban az években.

A kérdőívekből a gyümölcscukor-fogyasztást emelték ki. Ez a cukorféleség, a fruktóz a legédesebb, és mivel olcsóbb, mint a szőlőcukor, az élelmiszeripar előszeretettel ezt alkalmazza. Kiszámolták, hogy a vizsgálati alanyok üdítőitalok és édesipari termékek formájában átlagosan mennyi fruktózt fogyasztottak.

A kutatók a gyümölcsökben lévő fruktózt nem vették figyelembe, mert a természetes cukorformában antioxidánsok, kálium és vitaminok is vannak, és az egészséget védő összetevők ellensúlyozzák a gyümölcscukor esetleges kedvezőtlen hatását.

A NHANES program résztvevői átlagosan naponta 74 gramm fruktózt ittak és ettek. Ennyi gyümölcscukor 2,5 pohár cukros üdítőitalban található. A statisztikai értékelés során a kutatók külön figyelembe vették az életkor, a mozgás, a kalóriafogyasztás és a konyhasó jelentőségét is.

Ezt követően az eredmények azt mutatták, hogy ennyi fruktóz 36 százalékkal fokozta annak a kockázatát, hogy a vérnyomás az egészségesnek tartott 140/90 Hgmm fölé emelkedjen. A munkacsoport eredményeit először 2009 októberében, a nefrológusok kongresszusán ismertették. Maureen Storey, az üdítőitalgyártók szövetségének akkori alelnöke azt mondta, hogy ez nem folyóiratban közölt, tudományos tanulmány, hanem csak egy előadás.
A cikket a tekintélyes Journal of the American Society of Nephrology közölte. Az üdítőital-gyártók jelen véleménye még nem ismert.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

üdítő cukor vérnyomásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés