Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Mérgező ivóvíz az ország nagy részén

2010.07.08. | Gönye László
Húsz éve ismert probléma a magyar vizek magas arzéntartalma. A mai napig nem sikerült felszámolni, pedig súlyos egészségügyi következményekkel jár.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Magyarországnak a vezetékesivóvíz-ellátásban nincs miért szégyenkeznie, a lakosság 93 százalékának nem a kúthoz kell kijárnia, hanem a lakásban elérhető az éltető folyadék. Ugyanakkor a szennyvíztisztítás, csatornázás a mai napig nem megoldott az ország egész területén, így a talajvíz is rendkívül szennyezett. A szakmabeliek közműollónak hívják azon háztartások arányát, ahol a vezetékes víz már elérhető, a csatornázás viszont még nem valósult meg. Az EU-s csatlakozás kapcsán szóba került teendők között szerepelnek a csatornázással kapcsolatos feladatok, de kívánnivalót hagy maga után a magyar vízminőség is. Bár már jócskán magunk mögött hagytuk a csatlakozás dátumát, az ivóvízproblémák még mindig fennállnak, még ha nem kapnak is jelentős publicitást.

Arzénhatárérték

Az ivóvíz arzéntartalmára nézve nálunk is konkrét határértéket ― 10 mikrogramm literenként ― vezettek be az összes EU-tagállamhoz hasonlóan. A probléma csak az, hogy az uniós csatlakozást megelőzően Magyarországon ez a határérték jóval magasabb volt (mintegy 50 mikrogramm/liter), alapvetően két okból. Elsőként az amúgy kedvező Kárpát-medencei gyógyvízadottságok említhetők: a turizmus számára remek hidrogeológiai adottságok nem kedveznek a megfelelő minőségű ivóvíz biztosításának, hiszen az arzéntartalom ezekben a vizekben eleve magasabb. Másrészt meg kell említeni az uniós arzénhatárérték megállapításának sajátosságát is. Az európai országok nagy részében fogyasztanak tengeri állatokat, ezeknek a táplálékoknak viszont meglehetősen magas az arzéntartalmuk. Az uniós határérték megállapításakor ezt vették figyelembe, így a vízben már kevesebb arzént tartottak kívánatosnak.

1,5 millió arzénfogyasztó

Akárhogy is, a magyar ivóvíz arzéntartalma az európai normának egyáltalán nem felel meg, legalábbis az ország egy részén, elsősorban a dél-alföldi régió 149 településén. Csongrádban 40 problémás települést tartanak számon, illetve jóval a határérték feletti arzénszintet mérték Hódmezővásárhely, Makó, Nagymágocs vizében is. A probléma azonban komolyabb, mint hogy néhány település felsorolásával lezárhatnánk. Az ÁNTSZ kimutatása szerint 1,5 millió embert érint Magyarországon az arzénprobléma, a türelmi idő pedig, melyet az Európai Unió biztosított az átállásra, tavaly év végén letelt.

Az önkormányzatok kötelező feladata, hogy korszerűsítsék az ivóvízellátást – mondja az uniós parancs. Hiába azonban, ha nincs rá keret. Az önkormányzatok nagy része a mai napig a megfelelő pénzügyi források felkutatásánál tart, pályázatokat nyújtanak be, és állami támogatásokat várnak. A kényszerű késlekedés árát, az arzénos vizet pedig mi isszuk meg.

Egészségügyi hatások

A magas arzéntartalmú víz káros egészségügyi következményei között elég lenne csak annyit mondanunk, hogy igazoltan rákkeltő hatású elemről van szó, ennél azonban hosszabb a lehetséges betegségek listája. Az arzénvegyületek a szervezetbe jutva az egész emésztőrendszert terhelik, így a veszélyeztetett területek lakossága körében gyakoribbak a gyomor-, máj, vese- és bélpanaszok. A könnyű arzénmérgezés jellegzetes tünetei a bőrön megjelenő barna vagy fehér foltok, súlyosabb esetben bőrrákosodás is megjelenhet. Más keringési betegségek, mint például a magas vérnyomás vagy az iszkémiás szívbetegség is kapcsolatba hozhatók az arzén rendszeres bevitelével. Kimutatható továbbá, hogy az ivóvízzel rendszeresen elfogyasztott arzén májnagyobbodást okozhat, de a vérszegénység vagy a cukorbetegség szintén gyakrabban jelenik meg a fogyasztásra alkalmatlan vizet használók körében.


4 méregtelenítő és anyagcserepörgető...
Vesekő- és rákellenes, méregtelenít, serkenti az anyagcserét, és alacsony az energiatartalma. Mi az?  tovább Tovább
A nagy vízdilemma: ásvány vagy...
Hogy a víz mennyire létfontosságú eleme az embernek, nyilván számodra sem újdonság. De nem mindegy, milyen vizet iszol!  tovább Tovább
6 érdekes tény a vízről
A víz az emberi élet alapfeltétele. Testünk kétharmada vízből áll, ha nem ihatunk vizet, meghalunk. Hát nem volna érdemes többet tudni róla?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

mérgező tünet vízCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés