Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Az 5 legfurcsább allergia - a gombtól a csókig

2017.02.03. | Ferenczy Mária
A tejallergiáról biztosan hallottál már, na de tudtad, hogy van, aki kiütést kap a fürdéstől vagy akár egy csóktól?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mára már korántsem számít meglepő dolognak az allergia. Meg sem hökkensz a tüsszögő, könnyező ismerősökön, vagy amikor barátaid furcsa éttermi rendeléseikor értesülsz különös ételérzékenységekről. Olykor még talán azt is érzed, különleges színezetet ad egy ismerős személyiségéhez, ha nem ehet diót, vagy csak ritka kozmetikumokat használhat. Pedig néhány ember számára ezek a betegségek minden percüket, hétköznapjaik összes tevékenységét meghatározzák, és kínzó mértékben behatárolják szabadságukat. Ilyen lehet az, ha valaki allergiás alapvető élelmiszer-alapanyagokra, mint a liszt vagy a tej, esetleg olyan hozzávalókra, melyek minden tisztítószerben és kozmetikumban megtalálhatók. Ezeket azonban még viszonylag egyszerű életmódbeli változtatásokkal el lehet viselni. Mi a helyzet akkor, ha az érzékenységet kiváltó anyag mindenütt jelen van, vagy éppen alapvető létszükségleteket akadályoz?

1. Fémallergia – pénz, gomb, ékszerek

Kiválthatja egy nadrággomb, az aprópénz vagy egy bizsu is: a bőr kipirosodik, súlyosabb esetben berepedezik, kiütések jelennek meg rajta. A leggyakoribb kiváltó anyag a nikkel, ugyanis ezt az anyagot tartalmazza a legtöbb hétköznapi tárgy: csatok, ollók, szemüvegek, cipzárak és megannyi mindennapi eszköz. Enyhébb esetekben elég odafigyelni az eszközökre, extrémebb allergiáknál már a bőr állandó védelemre szorul: pamutkesztyűkkel, tapaszokkal kell megvédeni az érintkezéstől.

2. Fényallergia – napsütés

Sokan tapasztalhatják, hogy az első tavaszi napsütés hatására kiütések jelennek meg a bőrükön, ennél azonban léteznek jóval súlyosabb helyzetek is. A toxikus fénykiütés ritkán már akkor is megjelenik, ha a beteg nappal megy ki az utcára. Így van, aki 11 és 3 között sosem mehet a szabadba, akkor is csupán vastag fényvédő krémmel és teljesen felöltözve. Az ilyen eseteket hamar diagnosztizálni kell, hogy minden életkörülményt hamar átalakíthassanak az érzékeny számára, illetve felmérjék az allergia súlyosságát.

3. Különös, súlyos ételallergiák: alma, banán, mogyoró

Bizonyos esetekben enyhe kiütést, esetleg nyelvirritációt okoz a dió, mogyoró, esetleg a hagyma vagy az eper fogyasztása, ám van, amikor azonnali sokkhoz és halálhoz vezet. Ilyenkor a szervezet tévedésből veszélyes anyagnak azonosítja az ételt, és ellenanyagot termel. A sokkot akár egy rosszul elmosott villán maradt mikroszkopikus morzsa is okozhatja. Így azt, ami egyszer allergiát váltott ki, örökre száműzni kell az érzékeny beteg étrendjéből.

4. Vízallergia

Bármilyen furcsa is, hiszen ebből áll testünk nagy százaléka, és ez az, ami nélkül elpusztulunk, van, akinek a bőre fájdalmas kiütésekkel reagál a víz érintésére. Feltehetően a víz valamelyik összetevőjére, a fluorra vagy a klórra allergiás ilyenkor a beteg. Léteznek gyógyszerek és krémek, amelyek segíthetnek, de a legjobb megoldás a teljes elkülönülés – bármilyen furcsán hangzik is  ez.

5. Csókallergia

A legkülönösebb allergiás jelenség, amikor egy csók után a száj körül kiütések és általános bőrirritáció jelenik meg. Ilyenkor az allergiás persze nem magára a csókra, hanem a másik nyálának egy összetevőjére érzékeny. Leggyakrabban azoknál fordul elő, akiknek súlyos ételallergiájuk is van. A csók után közvetlenül viszketés, vagy akár légzési nehézségek is felléphetnek. Szerencsére ez a jelenség csupán az ételallergiások 5 százalékánál lép fel.


5 tipp állatszőr-allergia ellen
Mit csinálj kedvenceddel, ha unokád allergiás rá? És mit tehetsz, hogyha éppen ő szeretne okvetlenül háziállatot?  tovább Tovább
Az allergiás nátha 8 biztos jele
Az allergiás nátha emberek millióit érinti világszerte - szezonálisan vagy állandó jeleggel. Honnan ismerheted fel biztosan, és mit tehetsz ellene?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

érdekes tünet allergia betegségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés