Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Plakkok, embólia, szívroham - a meszesedés súlyos következményei

2013.04.28. | Ferenczy Mária
Az érelmeszesedés tünetmentes, ám megelőzhető. Mit kell tenned, hogy megúszd?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az előző századforduló környékén sokszor hasonlították az emberi szervezetet az emberi társadalomhoz. Az analógiában az agy felel meg a kormánynak és a közigazgatásnak, a fehérvérsejtek volnának a rendőrség, a máj az energiaszolgáltató, a tápcsatorna felel a külkereskedelemért, az izmok pedig ipari dolgozókként verejtékes munkájukkal teremtik meg a rendszer működésének alapjait.

A hasonlóság valóban szembetűnő, ám a biológia és a mindennapi életünk logikája alapjaiban annyira eltér egymástól, hogy egy szinten túl a fenti analógia sem segít jobban megérteni a dolgokat. A nagy különbség az, hogy amíg a társadalom alapeleme, az ember vágyakkal, érdekekkel, akár „teljesen felesleges” hóbortokkal rendelkezik, és ezeket gyakran akár a többiek kárára is érvényesíti, addig szervezetünk egysége, a sejt minden tekintetben a közösségnek veti alá magát, annyira, hogy feleslegessé válása esetén önként elpusztítja magát. (A daganatok kialakulásának oka éppen ezen „alázatosság” megszűnése. A daganatokat önző sejtek alkotják.)

Mint ahogy a társadalomról való gondolkodás a rétegek, osztályok, nemzetek helyett egyre inkább az egyént helyezi a középpontba, úgy tolódik el a biológiai gondolkodás a szervrendszerek tárgyalása felől a sejtszemlélet felé. Az osztályelméletek, nacionalista ideológiák legfőbb kritikája az, hogy az ember nem jellemezhető pusztán a származásával vagy a munkakörével, identitásunk rengeteg elemből tevődik össze. Hasonló a helyzet a biológiában is, egy májsejt például cukrot bont, fehérjét állít elő, hormont termel, méreganyagokat dolgoz fel, epét szintetizál, mondhatni sokszoros identitású. (A poén persze éppen az, hogy ténylegesen semmilyen identitása, méltósága nincs, csak dolgozik önös érdekek nélkül).
Az osztályelméletek tehát a biológiában is megdőlnek. Felismertük, hogy olyan, korábban alárendeltnek tekintett sejteknek is kulcsszerepük van, mint a zsírsejtek, az idegrendszeri támasztósejtek vagy az endotél.

Az endotél

Az endotél a legújabb időkben került az érdeklődés középpontjába, amit az is mutat, hogy még nincs rá magyar szó. Az endotél egyrétegű hám, mely az ereket béleli. A vér sehol sem szivároghat, ezért az endotél sejteket rendkívül erős molekuláris kapcsolatok zárják össze. Sejtjeink tápanyag- és oxigénfelvétele, a felesleges szén-dioxid leadása és még számos élettani folyamat ugyancsak az endotél sejteken keresztül történik. A vér tőzsdéjén ezek a sejtek a bukmékerek, akik közvetítésével a javak kereskedelme zajlik.

Az érelmeszesedés

Az érelmeszesedés (ateroszklerózis) az endotél betegsége. Minden, a vérben kóros mennyiségben felhalmozódó anyag elsősorban az endotélt károsítja. Ez igaz a dohányfüstből felszívódó méreganyagokra éppúgy, mint a normálisan is jelen lévő, de magas szint esetén kártékony szőlőcukorra és koleszterinre. Krónikus gyulladás is károsíthatja az endotélt, sőt egyes egysejtű kórokozók is okozhatnak érelmeszesedést. Mindez évek, évtizedek alatt alakul ki, a káros ártalom megszűnése pedig javíthatja a kilátásokat. Mivel a szervezet bámulatos szívóssággal képes a károsító hatások kompenzálására, az érelmeszesedés csak előrehaladott esetben okoz panaszt. Éppen azért az ateroszklerózis két legfontosabb jellemzője: alattomos, de megelőzhető.

Az érelmeszesedés akut és krónikus szövődményei

A betegség során az endotél sejtjeinek anyagcseréje károsodik, zsír és egyéb anyagok halmozódnak fel bennük. A megváltozott sejtstruktúrát az immunrendszer sejtjei idegenként ismerik fel, ezért helyi gyulladás (észrevehetetlen, mikroszkopikus méretben) jön létre. A megtámadott sejtek elpusztulnak, helyükön meszes szövettömeg marad vissza. Az erek belső falának felszíne szabálytalanná, sérülékennyé válik, ami tovább fokozza a helyi gyulladás kialakulásának valószínűségét. A folyamat előrehaladásával az erek szűkülnek, ami rontja a vérkeringést, szerveinknek fokozatosan egyre kevesebb oxigénnel és tápanyaggal kell beérniük. Ezen az úton tehát krónikus károsodás alakul ki. Előfordul azonban az is, hogy a sérült érfal mentén vérrög képződik. Az endotél megváltozott felszíne, a szabálytalan meszes plakkok mellett kialakult örvények, áramláslassulások miatt a véralvadási rendszer „azt hiszi”, hogy sérülés történt, vérzésveszély áll fenn. Márpedig, ha az alvadás megindul, percek, órák alatt teljes érelzáródás jöhet létre.

Ha ez mégsem történik meg, fennáll a lehetősége annak is, hogy az érfal mellett képződő vérrög elszabadul, és az érpálya egy távoli pontján egy kisebb eret zár el (embólia).

Látható, hogy az akut és a krónikus folyamatok egyaránt csökkent vérellátáshoz, szakszóval ischaemiához vezetnek. (Jellemző példa az orvosi szakzsargon zavarosságára a szó kiejtése. Görög eredetű lévén iszkémiának kellene mondanunk, ám az „sch” betűkapcsolat a teljesen logikátlanul németes isémia használatára csábítja a magyar beszélők egy részét.) A krónikus vérellátási zavar többek között szívelégtelenséghez, veseelégtelenséghez, vaszkuláris enkefalopátiához vezethet, amíg az akut elzáródás jellegzetes példája a szívinfarktus és a stroke.

Mit tehetsz ellene?

Közismert, hogy a szív- és érrendszeri betegségek népbetegségként terjednek az egész világon, és sajnos Magyarország ezen belül is az „élbolyba” tartozik. Az sem újság, hogy felelős magatartással a megbetegedések gyakoriságát a töredékére lehetne visszaszorítani. A legfontosabb teendőket mindössze négy pontban foglalhatjuk össze:

  • A dohányzás teljes elhagyása.
  • Normális testsúly elérése és megtartása.
  • Normális vérnyomás, vércukorszint, vérzsírszint elérése és megtartása.
  • Napi rendszerességgel végzett testmozgás.

Az érelmeszesedés rizikója még számos egyéb módszerrel csökkenthető, mint például rendszeres relaxáció, vegetarianizmus, bizonyos gyógyszerek szedése. Ám óva intünk attól, hogy ezek közül valamelyikkel áltasd magad, amíg a fenti négy feltétel teljesítéséért meg nem tettél minden tőled telhetőt.

Orvosi segítség

Az érelmeszesedés tipikusan olyan probléma, amely bizonyos kor után kontrollvizsgálattal felfedezhető, mivel bizonyos mértékig mindnyájunkban kifejlődik, de a folyamat jó eséllyel ártalmatlan keretek között tartható. Ehhez tisztában kell lenned ereid állapotával, különösen a negyven év feletti férfiaknak és a menopauza utáni nőknek ajánlott a helyzet felmérése. Az alapvető információk részletes orvosi kikérdezéssel, fizikális vizsgálattal, vérnyomásméréssel, valamint EKG és vérparaméterek alapján nyerhetők, de terjedőben van egy magyar fejlesztésű készülék, az arteriográf is, amellyel közvetlenül az erek rugalmassága ítélhető meg. Ennek segítségével jóval a tünetek kialakulása előtt jelezhető az érelmeszesedés kezdete.


A legjobb szívvédő magvak -...
A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, természetesen ínycsiklandó receptek segítségével.  tovább Tovább
Mit tehetsz szívroham ellen?
A szívroham évtizedek óta az egyik leggyakoribb halált okozó egészségügyi probléma, annak ellenére, hogy odafigyeléssel megelőzhető lenne.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

érelmeszesedés dohányzás mozgás halál szív- és érrendszer tünet megelőzés vérnyomásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés