Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Mit egyél, hogy megelőzd a csontritkulást?

2017.04.27. | Ferenczy Mária
A csontritkulás egyre többeket érint, különösen a nőket. Még mindig nem késő, hogy tegyél ellene. Hogyan?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A csontritkulás a csontok fokozatos meggyengülésével és törékennyé válásával járó betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján világszerte körülbelül 200 millió nőt érint, ezen belül is a 60-70 éves korosztály harmadát és a 80 év felettiek kétharmadát. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a szakértők szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések után ez a második legnagyobb világszintű népegészségügyi probléma, sőt az esetek száma az előrejelzések alapján az elkövetkező 50 évbenfeltételezhetően megduplázódik. A csontritkulás, illetve az ebből eredő törések kezelése  hatalmas kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszer számára. A Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány számításai szerint Európa 31,7 milliárd eurót, az Egyesült Államok 17,5 milliárd dollárt ad ki a csontritkulás ill.  az ebből eredő csonttörések miatt.

Nem mindig ugyanannyit!

A kor előrehaladtával a szervezet tápanyagigénye alapvetően nem változik, energiaszükséglete viszont egyre kisebb lesz, mivel általában az ún. „sovány” (zsírszövet nélkül mérhető) testsúly és az általános aktivitás is csökken. Az energiaigényt az egyén aktivitása éppúgy meghatározza, mint testtömege és testösszetétele. Az ágyhoz kötött betegeknek nyilvánvalóan kevesebb energiára van szükségük, mint az aktív életet élőknek. Minél nagyobb az izomtömege valakinek, annál többet ehet az elhízás veszélye nélkül, és annál nagyobb az esélye arra, hogy szervezete minden szükséges tápanyaghoz hozzájut. Szervezetünknek naponta az alapanyagcsere nagyjából másfélszeresének megfelelő energiabevitelre van szüksége. 50 és 75 év között ennek mértéke 10 százalékkal csökken, majd 75 éves kor felett, az egyéni aktivitástól függően, további 10-15 százalékos energiaigény-csökkenés jelentkezik.

A kémhatás is számít!

Az étrendhez köthető kockázati tényező lehet a „savképző” hatású, magas fehérjetartalmú élelmiszerek, például húsok, sajtok, édes és sós sütemények, szalonna, főtt tészták, kenyér, földimogyoró túlzott fogyasztása. Számos olyan élelmiszer van, amely a kiegyensúlyozott étrend részeként képes a fent leírt folyamat ellensúlyozására, segítségükkel pedig az idős korosztály is sikerrel csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Három élelmiszercsoportot emelhetünk ki közülük, további előnyös táplálkozás-élettani hatásaikat részletezve:

Tej, savanyított tejtermékek (kefir, joghurt, aludttej), író

Értékes kalciumtartalmukon felül D-vitamin- és tejcukortartalmuk is segíti a kalcium beépülését és ezáltal a csontsűrűség megőrzését. Időskorban is naponta legalább 3 pohárnyi (6 dl) tej vagy savanyított tejtermék elfogyasztása ajánlott.

Mandula, kókuszdió

Olajuk értékes, természetes sejtvédő, ún. antioxidáns hatású E-vitamint tartalmaz, amely erősíti a sejtek membránját, ezáltal pedig ellenállóbbá teszi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásával szemben. Ennek köszönhetően szerepet játszik többek között az érrendszer egészségének és a bőr szépségének megőrzésében. Néhány szem (legfeljebb egy kis maréknyi) mandula rendszeresen színesítheti az étrendedet.  

Zöldségek, gyümölcsök

A legtöbb zöldség- és főzelékféle (kivéve a lencsét és a kukoricát), valamint a legtöbb gyümölcs (kivéve a szilvát, a ringlót és az áfonyát) fogyasztása képes a „savképző” élelmiszerek hatásának ellensúlyozására. Ezek a növények több száz értékes növényi hatóanyagot, így karotinoidokat és élelmi rostokat is tartalmaznak. Segítségükkel az idős korosztály is sikerrel veheti fel a versenyt a krónikus gyulladással járó és a különböző degeneratív betegségekkel szemben. Naponta legalább 40-50 deka zöldség és gyümölcs elfogyasztása ajánlott.

Mintaétrend csontritkulás esetére

  • Reggeli: tej vagy kakaó és sajtos szendvics
  • Tízórai: banán vagy joghurtos gyümölcssaláta
  • Ebéd: fokhagymakrémleves, paradicsomos, sajtos spagetti – zúzott fokhagyma megpirítva, erre ráöntve a paradicsomkonzerv és a krémsajt, kis bazsalikommal ízesítve és tésztára öntve
  • Vagy: rakott karfiol
  • Desszertnek: mákos guba vagy túrós batyu
  • Uzsonna: joghurt
  • Vacsora: túrógombóc vagy görög saláta
Cikkünk a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával készült.

Csontbetegség, amely téged is elér
Az oszteoporózis (csontritkulás) szó szerinti fordításával a „csontlyukacsosodás” szóhoz jutunk. Ugye, rosszul hangzik?  tovább Tovább
Előzd meg a csontritkulást!
Nincsenek tiltott ételek – a fokozott kalciumbevitel mellett csak az egészséges táplálkozás szabályait kell betartanod. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

gyümölcs megelőzés vitamin csontritkulás zöldség táplálkozás



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés