Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2014. augusztus 22. péntek, Menyhért, Mirjam   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Újévi böjttippek - mintaétrenddel

2014.01.01. | Hartmann Gabriella
Új év, új élet, igaz? Ha böjtre adod a fejed, nem árt néhány szempontot szem előtt tartanod, hogy elérd a kitűzött célt!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mi – egy jóléti társadalom gyermekei – csak raktározunk, csak raktározunk, így nincs mit csodálkoznunk azon, hogy a táplálkozással összefüggő betegségek központi problémává váltak számunkra. A helyzet megoldását a böjtkultúra felelevenítése jelentheti, amikor átmenetileg korlátozzuk táplálkozásunkat.

A táplálkozási böjt legismertebb formái

Buchinger-böjt: alapját a lehetőleg természetes állapotú, vitamint és ásványi anyagokat bőven tartalmazó italok, gyógyteák, szűrt zöldséglevesek és gyümölcslevek adják, amelyek körülbelül napi 200 kcal energiát tartalmaznak.

Mayr-féle böjt: a Buchinger-böjttel azonos összetevőket tartalmazza, kiegészítve tejsavóval.

Schroth-kúra: a Buchinger-kúra elemein kívül gabonakását is magában foglal.

A böjtölés előnyei

Teljes táplálékmegvonáskor a szervezet átkapcsol a belső táplálkozásra: az energiaellátást a test belső tápanyagraktárai biztosítják. Eközben a szervezet a zsírszövetben, továbbá a májban elraktározott energiatartalékait kezdi lebontani.
A böjt fiziológiai hatásai: a szervezet tehermentesítése, ödémák – vizenyők – kiürítése, zsírégetés, salaktalanítás, méregtelenítés.

A böjt pszichés hatásai

A böjt több egyszerű nem evésnél: a teljes embert igénybe veszi. Lényegileg elszakadást jelent a mindennapos fogyasztási szokásoktól, a megcsontosodott magatartási normáktól – a testi-lelki-szellemi egység megtapasztalása.

Tudtad?

A böjt korlátozott időre szóló önkéntes lemondás a szilárd táplálékról vagy a különböző élvezeti szerekről – a böjt tehát nem csak a táplálkozást érintheti. Lemondhatsz bármiről, amiben egyébként kedved leled, így tehát létezik szexböjt, tévéböjt, vagy akár társaságböjt is.

Mikor tilos a böjt?

Vannak olyan egészségügyi problémák, körülmények, amelyek szigorúan kizárják a böjtölést. Ilyenek a

  • daganatos betegségek,
  • a májzsugor,
  • a veseelégtelenség,
  • az intenzív stressz,
  • a pajzsmirigy-túlműködés,
  • a terhesség vagy a szoptatás,
  • a cukorbetegség,
  • a tuberkulózis.

Ha a böjt valamilyen egyéb betegség gyógyítását szolgálja, akkor szigorúan csak orvosi irányítás mellett végezheted. 50 felett még egészségesen is érdemes kikérni az orvos véleményét a tervezett léböjtkúra hosszáról és hatásairól.

Rövid böjtök

Vigasztalásul, ha nem tudsz 7-10 napot böjtre áldozni, hasznos tudnod, hogy 2-3 napos böjtökkel is jó, érezhető hatást érhetsz el. Ilyen, kisebb közérzetzavarokat kiküszöbölő rövid böjtöket mindig tarthatsz. Beiktathatsz előtte 2-3 napos nyersétrend-diétát vagy krumplidiétát.
Tanácsos hetente rendszeres böjtnapokat, lehetőleg mindig ugyanazon a napon tartanod. Ez a módszer korhatár nélkül tehermentesíti a szervezetet, méregtelenít, és még a súlygyarapodást is segít elkerülni.

Példák tehermentesítő napokra

Gyümölcsnap

1,5 kg gyümölcs/bogyós gyümölcs, három részre osztva, alaposan megrágva
Lehetőségek: dinnyenap, epernap, szőlőnap, évszaktól függően.

Burgonyanap

Reggel 1 db gyümölcs vagy kevés müzli.
Ebédre 300 g héjában főtt burgonya, köménnyel és majorannával fűszerezve, só nélkül, 2 paradicsommal, 1 uborkával vagy leveles salátával. Esetleg 50 g sovány sajt.
Este 300 g sült burgonya két friss paradicsommal, amit szeletelt hagymával keverhetünk össze. Esetleg 50 g sovány túró.


A magas koleszterin kezelése
A magas koleszterinszint hazai viszonylatban az első számú halálokok közt szerepel. A kockázat diétával hatékonyan csökkenhető.   tovább Tovább
Az örök fittség titka
Ötvenen túl a szervezet működése megváltozik. Hogy megtartsd fitt és friss formád, bizonyos anyagokból többre, másokból kevesebbre van szükséged. Kövesd...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

testsúly tippek Tena Lady – kérj ingyenes termékmintát! (x) Könnyű, megbízható útitárs! Mi az? (x) Játssz velünk és nyerj wellness hétvégét! (x) fogyás táplálkozás Lehet élni fájdalom nélkül! (x) Alvászavar? Tudj meg róla többet! (x)Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés