Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Újévi böjttippek - mintaétrenddel

2017.01.01. | Hartmann Gabriella
Új év, új élet, igaz? Ha böjtre adod a fejed, nem árt néhány szempontot szem előtt tartanod, hogy elérd a kitűzött célt!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mi – egy jóléti társadalom gyermekei – csak raktározunk, csak raktározunk, így nincs mit csodálkoznunk azon, hogy a táplálkozással összefüggő betegségek központi problémává váltak számunkra. A helyzet megoldását a böjtkultúra felelevenítése jelentheti, amikor átmenetileg korlátozzuk táplálkozásunkat.

A táplálkozási böjt legismertebb formái

Buchinger-böjt: alapját a lehetőleg természetes állapotú, vitamint és ásványi anyagokat bőven tartalmazó italok, gyógyteák, szűrt zöldséglevesek és gyümölcslevek adják, amelyek körülbelül napi 200 kcal energiát tartalmaznak.

Mayr-féle böjt: a Buchinger-böjttel azonos összetevőket tartalmazza, kiegészítve tejsavóval.

Schroth-kúra: a Buchinger-kúra elemein kívül gabonakását is magában foglal.

A böjtölés előnyei

Teljes táplálékmegvonáskor a szervezet átkapcsol a belső táplálkozásra: az energiaellátást a test belső tápanyagraktárai biztosítják. Eközben a szervezet a zsírszövetben, továbbá a májban elraktározott energiatartalékait kezdi lebontani.
A böjt fiziológiai hatásai: a szervezet tehermentesítése, ödémák – vizenyők – kiürítése, zsírégetés, salaktalanítás, méregtelenítés.

A böjt pszichés hatásai

A böjt több egyszerű nem evésnél: a teljes embert igénybe veszi. Lényegileg elszakadást jelent a mindennapos fogyasztási szokásoktól, a megcsontosodott magatartási normáktól – a testi-lelki-szellemi egység megtapasztalása.

Tudtad?

A böjt korlátozott időre szóló önkéntes lemondás a szilárd táplálékról vagy a különböző élvezeti szerekről – a böjt tehát nem csak a táplálkozást érintheti. Lemondhatsz bármiről, amiben egyébként kedved leled, így tehát létezik szexböjt, tévéböjt, vagy akár társaságböjt is.

Mikor tilos a böjt?

Vannak olyan egészségügyi problémák, körülmények, amelyek szigorúan kizárják a böjtölést. Ilyenek a

  • daganatos betegségek,
  • a májzsugor,
  • a veseelégtelenség,
  • az intenzív stressz,
  • a pajzsmirigy-túlműködés,
  • a terhesség vagy a szoptatás,
  • a cukorbetegség,
  • a tuberkulózis.

Ha a böjt valamilyen egyéb betegség gyógyítását szolgálja, akkor szigorúan csak orvosi irányítás mellett végezheted. 50 felett még egészségesen is érdemes kikérni az orvos véleményét a tervezett léböjtkúra hosszáról és hatásairól.

Rövid böjtök

Vigasztalásul, ha nem tudsz 7-10 napot böjtre áldozni, hasznos tudnod, hogy 2-3 napos böjtökkel is jó, érezhető hatást érhetsz el. Ilyen, kisebb közérzetzavarokat kiküszöbölő rövid böjtöket mindig tarthatsz. Beiktathatsz előtte 2-3 napos nyersétrend-diétát vagy krumplidiétát.
Tanácsos hetente rendszeres böjtnapokat, lehetőleg mindig ugyanazon a napon tartanod. Ez a módszer korhatár nélkül tehermentesíti a szervezetet, méregtelenít, és még a súlygyarapodást is segít elkerülni.

Példák tehermentesítő napokra

Gyümölcsnap

1,5 kg gyümölcs/bogyós gyümölcs, három részre osztva, alaposan megrágva
Lehetőségek: dinnyenap, epernap, szőlőnap, évszaktól függően.

Burgonyanap

Reggel 1 db gyümölcs vagy kevés müzli.
Ebédre 300 g héjában főtt burgonya, köménnyel és majorannával fűszerezve, só nélkül, 2 paradicsommal, 1 uborkával vagy leveles salátával. Esetleg 50 g sovány sajt.
Este 300 g sült burgonya két friss paradicsommal, amit szeletelt hagymával keverhetünk össze. Esetleg 50 g sovány túró.


A magas koleszterin kezelése
A magas koleszterinszint hazai viszonylatban az első számú halálokok közt szerepel. A kockázat diétával hatékonyan csökkenhető.   tovább Tovább
Az örök fittség titka
Ötvenen túl a szervezet működése megváltozik. Hogy megtartsd fitt és friss formád, bizonyos anyagokból többre, másokból kevesebbre van szükséged. Kövesd...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fogyás testsúly tippek táplálkozásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés