Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ki köt ma eltartási szerződést?

2017.07.07. | Nádasi Tibor
Amennyire elterjedt volt egy időben Magyarországon az eltartási szerződés, mostanra annyira „kiment a divatból”: ritka kivétel az, aki ezen az úton reméli öregkorára a nyugalmat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Országos reprezentatív felmérésében a 4Life Direct biztosításközvetítő arra kereste a választ, hogy mennyire népszerű és ismert az 50 év felettiek körében a tartási és életjáradéki szerződések jogintézménye, illetve életjáradékként mekkora összeget tartanának megfelelőnek a megkérdezettek. Az eredmények azt mutatják, szinte senkinek sincs tartási vagy életjáradéki szerződése, és nem is terveznek ilyet kötni. Számszerűen: a megkérdezett ezer alanyból mindössze kettőnek van ilyen típusú szerződése, és csupán négy százalék azoknak az aránya, akik tervezik ilyen szerződés megkötését.

Százezer fixszel

A második kérdésre pedig az a válasz, hogy e korosztály képviselőinek többsége havi 100 ezer forintot, vagy annál is kisebb összeget várna el életjáradékként ingatlanáért cserébe. A válaszadók 13 százaléka szerint 150 ezer forint lenne megfelelő, ennél többet mindössze a válaszadók 1 százaléka tartana reálisnak. 43 százalék mondott havi 100 ezer forint életjáradékot, 12 százalékuknál 50 ezer forint az alsó határ, 10 százalékuk ugyanakkor már 50 ezer forint alatti összeggel is beérné.

Az elvárt összeg egyébként nem áll távol a valóságtól, a kutatás szerint havi maximum 100 ezer forintos életjáradékért nemcsak vidéken, hanem a fővárosban is hozzá lehetne jutni ingatlanhoz. A budapesti válaszadók 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ekkora vagy ennél kisebb összegre tartana igényt életjáradékként. A vidéki városokban élők körében 84, míg a községekben élőknél 71 százalék az arány. 150 ezer forintnál többet a budapestieknek is csak a 19 százaléka kérne, a fővárosiak negyede pedig megelégedne 50 ezer forintos vagy még alacsonyabb járadékkal is.

Ami biztos

Az időskori ellátást megkönnyítő tartási, illetve életjáradéki szerződés talán azért sem népszerűbb, mert a megkérdezettek túlnyomó többsége, 88 százaléka a kettő közötti különbségekkel sincs tisztában, a válaszadók 43 százaléka pedig azt sem tudja, hogy a tartási szerződés milyen szolgáltatásokat írna elő eltartója számára kötelezően. A megfelelő ápolás, élelmezés és lakhatás biztosításának jogával a többség tisztában van ugyan, azzal azonban már kevesebben, hogy a tartási szerződés alapján orvosi kezelés és gyógyszerek is járnának neki, sőt a tartásra kötelezettnek illő eltemettetésükről is gondoskodnia kellene.

Érdekes ugyanakkor, hogy egyre gyakoribb az úgynevezett öröklési szerződés. Ennek nyilván érzelmi okai is vannak: az öröklési szerződés alapján ugyanis a tartásért vagy életjáradékért cserébe adott vagyontárgy tulajdonjoga csak a tartásra jogosult halálával száll át a kedvezményezettre, márpedig az időseket általában erős érzelmi kötelék fűzi a lakásukhoz, nehezen válnak meg tulajdonjogától. Összefüggésben állhat ezzel, hogy egyre többen kötnek halálesetre szóló biztosítást. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2010 és 2015 között 143 százalékkal növekedtek az ehhez kapcsolódó díjbevételek. A haláleseti életbiztosítások a biztosítást kötő halála esetén családtagjai, rokonai vagy bármely megjelölt kedvezményezett számára jelentenek előre meghatározott összegű anyagi segítséget, például temetési költségek fedezésére.


Így készülünk a nyugdíjra 2016-ban
A 30 és 65 közötti megkérdezettek felének van valamilyen nyugdíjcélú megtakarítása, a többiek tervezik, tizenkét százalékuknak viszont nem is áll...  tovább Tovább
Nyugdíj: rendezett visszavonulás
Az állami nyugdíj csak kevesebb lesz, a jövő nyugdíjasainak aktív korukban maguknak kell félretenniük öreg napjaikra, ha meg akarják őrizni megszokott életszínvonalukat.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

biztosítás életjáradék lakásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés