Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Mi okozhat gyomorfertőzést?

2017.06.18. | webbeteg.hu
Milyen kiváltó okai lehetnek a gyomorfertőzésnek? Milyen betegségeket jelezhet ez a típusú gyomorpanasz?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Gyomorfertőzéskor a gyomor nyálkahártyájának gyulladása alakul ki. A tünettana megegyezhet más, a gyomrot érintő betegség tüneteivel. A leggyakrabban a gyomorrontással keverhető össze, melyet elsősorban romlott ételek fogyasztása okozhat.

A gyomorfertőzést kiváltó okok

Gyomorfertőzés kialakulhat hevenyen (akut gastritis), melyet elsősorban baktériumok által termelt toxinok, esetleg vírusok okoznak. Az akutan jelentkező gyomorfertőzés általában nem vélik krónikus formává. Krónikus, elhúzódó, akár hónapokon át fennálló formáját (krónikus gastritis) elsősorban a Helicobacter pylori okozza. A hosszú ideje fennálló krónikus gastritis jelentőségét a panaszokon kívül az adja, hogy gyomorrák ritkán alakul ki egészséges gyomorban. Leggyakrabban fekély, gyomorpolip vagy krónikus gastritis talaján alakul ki elváltozás.

Az akut gastritis

Fertőzések mellett akut gyulladást egyébként étkezési kihágás, kémiai ágensek (marószerek), fizikai ártalmak, besugárzás vagy alkohol válthat ki.

Gyomorfertőzést okozó betegségek

Fertőző betegségekben gyakran alakulnak ki gyomorpanaszok (hányinger, hányás, gyomorfájdalom), de ilyenkor nem feltétlenül magát a gyomornyálkahártyát károsítják a kórokozók. Ha viszont az egész szervezetet érintő, súlyos vérmérgezéssel (szepszissel) járó bakteriális fertőzés alakul ki, érintett lehet maga a gyomor is. Néhány ritka, súlyos kórkép esetén kifejezett hasi panaszokkal, akut hasi katasztrófa képében jelentkező baktériumfertőzéssel találkozunk, pl. Streptococcus, E. coli, Staphylococcus, Proteus vulgaris baktériumfertőzés esetén. Herpes zoster vírusfertőzés is okozhat a gyomornyálkahártyán fájdalmas hólyagokat.
Candida gombafertőzés ritkán, de kiválthat gyomorfertőzést, elsősorban hosszú ideje fennálló, sorvasztó betegségekben, leromlott állapot, vagy tartós antibiotikum-szedést követően, esetleg az immunrendszer károsodásakor.
A gyomorfertőzés tünetei a gyomorfájdalom, hányinger, hányás, teltségérzet, puffadás, étvágytalanság. Járhat hasmenéssel, akár lázzal is.
A diagnózishoz a tünetek ismerete mellett, általában szükség van gyomortükrözésre, szövettani mintavételre. Hasi ultrahang ugyanis nem alkalmas a gyomorban lévő eltérések kimutatására.

Milyen kezelési lehetőségek léteznek?

Kezelése elsősorban a gyomor „pihentetése”, akár koplalás, de diéta 24–48 órán át. Sok folyadék – elsősorban víz – fogyasztása célszerű. Igazolt baktériumfertőzésben antibiotikum adására is sor kerül, ugyanígy gyógyszeresen kezelendő a vírus- vagy a gombafertőzés is. Súlyos esetben (pl. gyomorfal átlyukadásakor) sebészi beavatkozásra is szükség lehet. A tünetek csillapítására fájdalomcsillapító, hányingercsökkentő gyógyszerek, gyomorsavcsökkentő megpróbálható.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: Gyomorfertőzések – amikkel érdemes tisztában lenni


4 jel, ami gyomorrákra utal
A gyomorrákot illető túlélési esélyek azért olyan rosszak, mert a tünetek nehezen azonosíthatók, és későn jelentkeznek. Mire figyelj?  tovább Tovább
Mitől lehet gyomorfekélyed?
A gyomorfekély jól kezelhető, ám ha nem foglalkozol vele, akár halálos kimenetelű szövődményei is lehetnek. Honnan ismerheted fel?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kezelés fertőzés gyomorCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés