Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A sápadt bőr betegséget jelezhet

2017.05.18. | webbeteg.hu
Beszélhetünk krónikus, illetve akut sápadtságról. A sápadtság mint tünet számtalan kórra utalhat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Bölcs magyar nyelvünk „sápadt”, „sápadtság” szavai valamilyen negatív érzelmi-értelmi töltetet rejtenek magukban. Az ember elsápadhat dühtől, félelemtől, irigységtől, és sápkórosnak tituláljuk azt, akinek a bőre valamilyen belső kórság következtében halovány.
Természetesen nem mindenki beteg, akinek feltűnően fehéres az arcbőre, főleg nem, ha mindehhez világos szem- és hajszín is társul. Ezek a külső testi jegyek generációsan öröklött tulajdonságok is lehetnek, gondoljunk csak az északi embertípusra. Az ilyen egyén fülcimpájának bőre, ajkának nyálkahártyája vagy a körömlemez alatti része rózsaszínű vagy élénkpiros. Ezek az egészség színei.

A krónikus sápadtság leggyakoribb okozója a vérszegénység

A krónikus sápadtság hátterében legtöbbször a vérképző rendszer valamilyen betegsége (hiánybetegség, tumor, immunmediált folyamat, mérgezés stb.) húzódhat meg. Mind hazánkban, mind világszerte, a vérszegénység leggyakoribb formája a vashiányos anémia. Vashiány kialakulásához hiányos vasraktárak, fokozott igény, elégtelen vasbevitel, felszívódási zavar, továbbá vérvesztés vezethet.
Az akut, nagy mennyiségű vérvesztés felismerése nem ütközik különösebb diagnosztikus nehézségbe, viszont annál nehezebb kórismézni a kis mennyiségű, de elhúzódó jellegű vérzések eredetét, forrását. Vashiányra vezethetnek a tüdőből, húgyivarszervekből, tápcsatornából eredő mikroszkopikus nagyságrendű, de vissza-visszatérő, avagy folyamatos vérezgetések.
Anémia kísér számos fertőzéssel, gyulladással vagy szövetszéteséssel járó idült, szisztémás betegséget. Ilyen kórállapotok a krónikus gennyes fertőzések, gyulladásos folyamatok, rosszindulatú daganatok és előrehaladt stádiumban lévő vesebetegségek. Ezekben az esetekben az anémiát kiváltó okok, noha különbözőek, de a vörösvértestképzésre gyakorolt hatásuk azonos. Csökken a vérképzés növekedését serkentő anyagok mennyisége, és megjelennek a csontvelő vérképző válaszának elnyomásáért felelős mediátorok. Lassan kialakuló anémiát okozhat az ólommérgezés.
Más fertőző betegségben viszont hosszabb-rövidebb idő alatt valós vérszegénység alakulhat ki. Egyes féregfertőzésekben (ostorférgesség, halgalandféreg), a vérvesztés, illetve a felszívódási zavar (B12-vitamin) miatt válik anémiássá a beteg. Ismeretesek vörösvértest-szétesést okozó protozoonok (malária-plazmódiumok, Babesia-fajok), más fertőző ágensek viszont a vörösvértestképzést gátolhatják (human parvovirus B19).

Milyen betegségekre utalhat a hirtelen fellépő sápadtság?

A hirtelen fellépő, akut sápadtság is számos betegségre figyelmeztethet, utalhat például súlyos véráramfertőzésre, szeptikus vagy egyéb eredetű sokkra. Ebben az esetben, a kialakuló heveny vérellátási elégtelenség miatt, a vérkeringés nem tud megfelelni a tápanyagszállítás, a salakanyag-eltávolítás és a gázcsere alapvető feladatainak, a bőr szürkés-sápadt, nedves lesz.
Ételfogyasztást követő kóros reakciók – esetünkben az akutan fellépő sápadtság – többek között ételallergiára, enzimdefektusra, idioszinkráziás túlérzékenységre utalhatnak.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: A sápadtság lehetséges okai


Lehet, hogy neked is vízhiányos a...
Feszül és hámlik? Lehet, hogy ez a vízhiány jele. A zsíros bőr ugyanúgy lehet vízhiányos, mint a száraz.  tovább Tovább
Figyelsz arra, mit kér a bőröd?
A bőr élete is ciklikus, emiatt fontos, hogy mikor, hogyan ápolod. Íme, az órarend a szépségápoláshoz.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bőr betegség arcCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés