Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 29. Thursday, Pál, Péter   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Aki otthon főz, spórol, és egészségesebb is lesz

2017.05.18. | Ötvenentúl.hu
Egy új amerikai kutatás rávilágított arra, hogy az egészségesebb táplálkozás nem mindig a legdrágább választás, sőt, ha otthon főzünk magunkra, még pénzt is spórolhatunk.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Édesanyáinktól és nagyanyáinktól is azt hallhattuk, hogy az otthon főzött étel a legjobb a választás. Az Oregon State University kutatói szinte igazolták ezt a közvélekedést. Arpita Tiwari vezető kutató szerint tévedés, hogy a gazdagság egyenlő az egészségesebb életmóddal; nem az a lényeg, hogy mennyit költesz, hanem hogy mire.

„Az otthoni főzés csökkenti a kiadásokat, és kutatásaink számadataira hivatkozva kijelenthetjük, hogy a táplálékbevitel is jobb” – fogalmazott a szakember, aki persze megérti, hogy nehézségek léphetnek fel az otthoni főzés kapcsán, például egy négy gyerekes, két állással rendelkező anyukának nincs ideje főzni, még ha tudja is, hogy értékesebb táplálék lenne.

A kutatás során 400 seattle-i felnőttet kérdeztek meg heti főzési és evési szokásaikról. A résztvevőket a Healty Eating Index (HEI) alapján rangsorolták. A HEI egy 0-tól 100-ig terjedő rangsorolási rendszer, a magasabb pontok a jobb táplálkozási minőséggel egyenlőek. 81 ponttól jó, 51-től 80-ig feljesztésre szorulóról, 50 vagy kevesebb pontnál pedig szegényes táplálkozásról beszélhetünk. Azokban a háztartásokban, ahol hetente háromszor főztek, az átlagpont 67 volt, ahol hetente hatszor, az eredmény 74 volt.

„A magas HEI pontról azt gondoljuk, hogy magasabb társadalmi-gazdasági státuszhoz, tudáshoz és keresethez kapcsolódik. Tanulmányunk kimutatta, hogy nincs kapcsolat a jövedelem vagy műveltség és az otthoni étkezés vagy éttermi étkezés között. Az otthoni étkezés inkább a gyerekek számától függ.” – tette hozzá Tiwari.

A kutatást a The National Institutes of Health támogatta, és az American Journal of Preventive Medicine folyóiratban publikálták.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

étel kutatás táplálkozás egészségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés