Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 29. Thursday, Pál, Péter   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Milyen hatással van az okostelefon a gyerekekre?

2017.05.15. | Ötvenentúl.hu
A mentális megbetegedések szempontjából rizikócsoportba tartozó gyerekeknél, ha túl sok időt töltenek az okostelefonjuk vagy egyéb elektronikus eszközök képernyője előtt, megnő a különféle figyelemfelkeltő és bomlasztó viselkedések előfordulásának a száma. Ugyanakkor egy pozitív hozadéka is van a dolognak: ha egy adott napon ezek a gyerekek több üzenetet küldenek, akkor a szorongásuk és depressziójuk mértéke kisebb lett.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Candice Odgers, a Duke Egyetem pszichológiaprofesszora úgy véli, mindez nem jelenti azt, hogy a technológiai eszközök használata váltaná ki a problémákat, csupán arról van szó, hogy az egyébként is problémás személyeknél ezek az eszközök előhívják, felerősítik a már amúgy is meglévő gondokat.

A vizsgálat során a szakemberek 151 tizenegy és tizenöt év közötti gyereknek adtak okostelefont, akik mind az Egyesült Államok szegényebb részein éltek. A telefon egy hónapon át naponta háromszor jelzett, és ilyenkor a kísérletben részt vevőknek röviden válaszolniuk kellett néhány kérdésre, melyben a hogylétük felől érdeklődtek, emellett egy felmérést is ki kellett tölteniük azzal kapcsolatban, hogy általában mennyi időt töltenek különféle digitális eszközökkel.

A kutatásból kiderült, hogy a gyerekek naponta átlagosan 2,3 órát töltöttek el valamilyen „kütyüvel”, és 41 szöveges üzenetet küldtek. Emellett az is kiderült, hogy azokon a napokon, amikor a legtöbbet használták ezeket az eszközöket, nagyobb fokú figyelemzavart és hiperaktivitást mutattak, továbbá számos viselkedésbeli probléma is nagyobb arányban fordult elő náluk, például hazugság, szabályok megszegése vagy nyílt ellenszegülés. Ezzel egyidejűleg azokon a napokon, amikor több üzenetet küldtek, kisebb volt a szorongásuk és depressziójuk mértéke.

Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy a gyerekek képernyő előtt töltött idejét korlátozni kell, hogy az semmiképpen ne menjen az alvás vagy mozgás rovására, ugyanakkor attól sem szabad őket teljes mértékben megfosztani, hogy ezeknek a különféle technikai eszközöknek a segítségével kapcsolatban lehessenek a barátaikkal, és így egy közösség részének érezzék magukat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

gyerek telefon kutatásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés