Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Kiket fenyeget az Alzheimer-kór?

2017.03.20. | Brjeska Dóra
Ismerd meg a kockázati tényezőket, és mérd fel, milyen esélyed van az Alzheimer-kórra!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az Alzheimer-kór a nevét dr. Alois Alzheimerről kapta, aki 1906-ban egy demenciában elhunyt nő agyában felfedezte a betegségre utaló szövettani jegyeket. A beteg agyában rendellenes lerakódásokat, úgynevezett plakkokat és kötegeket fedezett fel, a betegségre legjellemzőbb jeleket.
A kór kialakulásának hátterében álló okokat még ma sem teljesen ismerik, csak annyit tudnak biztosan, hogy a betegség az agyat érinti, károsítja és elpusztítja az idegsejtjeit. Bár nem tudjuk, miért, számtalan tényezőt ismerünk, amelyeknek közük lehet a betegség megjelenéséhez.

Az életkor és a nem

A kor rendkívül fontos tényező. Az Alzheimer-kór úgy él a köztudatban, hogy az idős emberek betegsége, és ez többnyire így is van. Bár előfordul 40 éves kor körül is, ez rendkívül ritka. Gyakorisága 65 és 75 éves kor között valamelyest megnő, de még mindig csak kevesebb, mint öt százalék. Később ez a szám hatalmas ugrást tesz. 85 éves kor fölött már a lakosság 50 százaléka érintett valamilyen fokú demenciában. Az életkor mellett a nemek szerinti megoszlás is fontos. Bár statisztikailag jóval több nőt érint a betegség, mint férfit, ennek inkább az lehet az oka, hogy a nők tovább élnek, így valószínűbb, hogy elérik azt az életkort, amikor már gyakoribb a betegség megjelenése.

Egészségtelen életmód

Ez a tényező számtalan más betegséget is okozhat, amelyeknek akár az Alzheimer-kórhoz is közük lehet. A túl zsíros ételek és a mozgásszegény életmód nemcsak szívbetegségeket, magas vérnyomást és magas koleszterinszintet okoznak, hanem bizonyos kutatások szerint a demencia kialakulásában is szerepük lehet. A kutatók úgy gondolják, hogy azoknál, akiknél a szív- és érrendszeri betegségek rizikója megnő, az idő előrehaladtával az Alzheimer rizikója is fokozódik. A dohányzás és az elhízás káros hatásait már több tanulmány is alátámasztotta, ezek pedig szintén hozzájárulnak a magas vérnyomás kialakulásához, ami, mint már említettük, lényegesen megemeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
Ugyanilyen rizikófaktor lehet a már meglévő betegségek, például a cukorbetegség nem megfelelő kezelése, karban tartása is.

Genetika

A betegség öröklődése még nem egyértelmű, de vannak arra utaló jelek, hogy a hajlam az Alzheimerre öröklődhet. Azoknak, akiknek a megbetegedés az első fokú rokonai között jelentkezett, nagyobb az esélyük rá, hogy náluk is kialakuljon, akár fiatalabb életkorban is.
A kutatások eddig három genetikai mutációt tudtak azonosítani, amelyek jelentősen növelhetik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét: az amyloid prekurzor fehérje, valamint a preszenilin 1 és 2 fehérjék egy bizonyos mutációjának kifejezetten a fiatalkori Alzheimer kialakulásában lehet szerepe.

Kisebb szellemi aktivitás

Ma már a szellemi aktivitást nemcsak a betegség megelőzésében tartják fontosnak, hanem a tüneteinek enyhítésében és a romlásának lassításában is. Ennek oka, hogy a kutatók feltételezései szerint a fokozottabb szellemi aktivitás bizonyos védelmet nyújthat a betegséggel szemben. Úgy gondolják, minél többet használja az agyát valaki, annál több kapcsolat jön létre az idegsejtek között. Ennek hatására az agyban olyan folyamatok mennek végbe, amelyek megelőzhetik vagy lassíthatják a betegséggel összefüggő károsodásokat.
Próbáltak összefüggéseket keresni az iskolázottság és az Alzheimer között, de a kapcsolat nem bizonyítható.
A szellemi aktivitás nagyon fontos a szabadidő eltöltésében is. A hosszas televíziózás is károsan hathat az agyra: mivel ilyenkor csökken az aktivitása, azok a folyamatok is csökkennek, amelyek az agy karbantartásában játszanak szerepet, így a védelem is romlik.


Segítség, a férjem alzheimeres!
A diagnózis gyakran kétségbeesést kelt. Könnyebb együtt élni a betegséggel, ha tudjuk, hogyan segíthetünk társunknak és önmagunknak is.  tovább Tovább
Az Alzheimer-kór szakaszai
Honnan tudhatod, hogy kóros-e az állapotod? Milyen szakaszai vannak a betegségnek, és ezek milyen tünetekkel járnak? Ne feledd: a korai felismeréssel időt nyerhetsz!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kockázat Alzheimer-kór kutatás


hirdetes