Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Az Alzheimer-kór korszakalkotó felfedezése

2017.05.02. | Galgóczi Dóra
Egyre több embert érint az agyi tevékenységek hanyatlásával járó betegség. A legújabb kutatások reményt adnak a sikeresebb kezelésre.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az Alzheimer-kór úgy él a köztudatban, mint az idősek betegsége. Igaz, hogy 65 év felett rohamosan megnő a kockázat, de már a középkorúakat is utolérheti. A problémával kapcsolatos legnagyobb aggodalom, hogy a gyógyszeres kezelések legfeljebb lassítani tudják a folyamatot, ám egyelőre nem képesek megállítani. Az elmúlt években azonban történt néhány felfedezés, mely közelebb visz a betegség összefüggéseinek feltárásához. Ezekre a tényekre alapozva a szakértők kilátásba helyezik, hogy a jövőben hatékony megoldást fejlesztenek ki a gyógyulásért.

Az első felismerések

Már az ókori rómaiak és görögök is észrevették a memória életkorral összefüggő hanyatlását. Ekkor azonban még nem különítették el a természetes öregedési folyamatot a betegség miatt felgyorsult emlékezetvesztéssel.
Csak jóval később, 1907-ben azonosította a kórt a német orvos, dr. Alois Alzheimer, aki felfedezte, hogy ez a probléma eltér az egyéb, agysejteket érintő betegségektől. A demencia átfogó kórkép, vagyis a gondolkodóképesség, az emlékezet, a nyelvi és viselkedésbeli funkciók időskori rohamos csökkenése. Ezen belül kiemelkedően magas az aránya az Alzheimer-kórnak, mintegy ötven százalékot képvisel. A hetvenedik életév körül a kockázat jelentősen növekszik.
Az évszázad közepétől egyre több kutatás kezdődött az egyelőre rejtélyesnek gondolt okok kapcsán. A diagnózist egyelőre csak az érintett halála után tudták pontosan felállítani az agy vizsgálatával. Már ekkor világossá vált, hogy az agysejtek közti kommunikáció hibája állhat a háttérben. Nem csupán az időskori élettani sejtpusztulásról van szó, hanem sokkal összetettebb folyamatokról. A további kutatás igénye a diagnosztizált esetek szaporodásával egyre nőtt, de még semmilyen hatékony terápia nem állt rendelkezésre.

Áttörő összefüggések

Az Alzheimer-kór sokáig titokzatosnak vélt okaihoz az ezredforduló tájékán egyre közelebb jutottak az orvosok. Azonosították az emberi agynak azokat a területeit, amelyek a gondolkodásért és az információk tárolásáért felelősek. Amikor a homloklebeny szöveteinek szerkezetében változás történik, akkor sérülnek ezek a funkciók, és bekövetkezik a szellemi, majd testi hanyatlás is.
A legjelentősebb elváltozások az agyterületek sejtjein belül összecsavarodott fehérjerostok. Emellett plakkok is találhatók az idegsejtek között, melyek akadályt képeznek az információáramlásban és -tárolásban. A plakkok idővel korai sejtpusztulást is okoznak. A genetika csak részben tehető felelőssé. Egy kromoszóma rendellenessége miatt a szervezet nagymértékben termel egy béta-amiloid protein nevű anyagot. Ebből jönnek létre a veszélyes lerakódások és gömb alakú képződmények az agyterületekben.
Szintén jelentős a szerepe két ingerületátvivő anyagnak, a glutamátnak és az acetil-kolinnak. Ezek olyan hírvivők, melyek a tanulás, emlékezés, gondolkodás funkcióihoz szükségesek. Szabályozzák az emlékezőképességhez szükséges fehérjék termelését is. Alzheimer-kórban szenvedőknél mennyiségük csökken, vagy működésük rendellenessé válik.

Immunrendszer, inzulin, vitamin

Az elmúlt években lényeges lépések történtek a betegség teljes megértésére és a gyógykezelésre vonatkozóan. A korábbi nézeteket új felfedezések egészítették ki. A kóros állapot kialakulásában fontos szerepet játszik a szinapszisok állapota, itt terjednek egyik sejttől a másikig az agyi folyamatokat érintő ingerületek. Egészséges embereknél hosszú ideig ellátják feladatukat, miközben a sérült vagy feleslegessé vált szinapszisokat az immunrendszer megsemmisíti. Alzheimer-kór esetén túlsúlyba kerülnek azok a fehérjék, amelyek utasítást adnak az immunrendszernek egyes szinapszisok elpusztítására. Így felborul a természetes egyensúly, gátlódik a gondolkodás, az emlékezet, és járulékos fizikai és mentális tünetek alakulnak ki.
További érdekes felfedezés, hogy az inzulin hatása is lényeges a hosszú távú memória megőrzésében. A tudósok újabban az Alzheimer-kórt az agy cukorbetegségének is tekintik. Amikor csökken a szervezet inzulinérzékenysége, a környezet nem lesz megfelelő az agytevékenységekhez. Ezért a megelőzésben fontos a vércukorszint egyenletességét biztosító étrend.
A táplálkozás és a betegség kockázata más szempontból is döntő. Az emelkedett homociszteinszint, mely főként az állati fehérjék bomlástermékének eredménye, négyszeresére emeli az Alzheimer-kór rizikóját. A folsav és a D-vitamin hiánya szintén veszélyes tényező. Kedvező beiktatni az étrendbe sok leveles zöldséget, céklát, és tegyük rendszeressé a kora délelőtti napfürdőket is. A kutatási kísérletek jelenleg is folynak, a célzott terápiákhoz közelítve a sokáig rejtélyes kór legyőzésének érdekében.


Így kerülheted el a memóriazavart
Nyilván te is ragaszkodsz a tevékeny élethez, a folytonos élményszerzéshez, az új és új dolgok megismeréséhez. Ehhez elengedhetetlen a memóriád...  tovább Tovább
Feledékenység vagy Alzheimer-kór?
Természetesen emlékezetzavart sok más betegség is okozhat, a feledékenység nem feltétlenül jelent Alzheimer-kórt.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kezelés Alzheimer-kór immunrendszer


hirdetes