Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Plusz tíz évet jelent az egyszerű döntés

2016.03.26. | Futaki Balázs
A dohányzás egészségkárosító hatásait hosszan lehetne sorolni. Mindent összevetve 10 évet nyerhetünk, ha letesszük a cigarettát.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A világon a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada, több mint egymilliárd ember fújja naponta a füstöt. E káros szenvedély jelenleg 3 millió embernél többnek a halálát okozza évente. Ez a szám a következő évtizedekben 10 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a dohányzás okozta következményektől 3 másodpercenként meghalhat valaki a Földön.

Magyar állapot

Hazánk a dohányzást tekintve a világranglista dobogós helyére került. A személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként évente több mint háromezer szál. A dohányzásellenes küzdelemre szükség van, Magyarországon ugyanis minden harmadik ember dohányzik, és ezt az arányt évek óta sem tudják visszaszorítani.
A dohányosok nagy többsége 18 éves kora előtt már kipróbált valamilyen dohányterméket. Már a 13 évesek között 50 százalékos az arány, 10 kezdő középiskolásból pedig már 7 cigarettázott. A 12–14 éves lányok 7, míg a fiúk 12 százaléka dohányzik, a 18–30 éves nőknek pedig a 42 százaléka. Minden ötödik gyermek egy doboz cigarettát szív el passzív dohányosként egyetlen hétvége alatt.

Füstös út a halálba

A felmérések szerint a dohányzás a tüdőrák okozta halálozások 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, míg a koszorúér-betegségek 25-30 százalékáért felelős.  
A dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora, amely során a szervezetbe került anyagok károsítják az ereket, és hozzájárulnak elmeszesedésükhöz, valamint növelik a vérrögképződés (trombózis) veszélyét. A szívinfarktus kockázata a dohányosok körében sokkal nagyobb, mint a nem dohányzókéban, ugyanis azoknál, akik naponta rágyújtanak, a szívet tápláló koszorúereken úgynevezett plakkok képződnek, melyek előbb szűkítik, majd később elzárják az ereket, ez pedig szívinfarktushoz vezethet. A plakkok egy része hirtelen, minden figyelmeztető tünet nélkül koszorúér-elzáródást, infarktust vagy hirtelen szívhalált okozhat.

Plusz tíz év

Tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek. Abbahagyni csak kevesen tudják, pedig a felmérések szerint 10-ből 4-en szeretnének leszokni. Mindenképpen érdemes letenni a cigarettát, hiszen ha valaki abbahagyja a dohányzást, a kedvező hatások szinte már azonnal jelentkeznek, és ez a folyamat a későbbiekben is folytatódik. A tapasztalatok szerint, aki 35 éves kora előtt leszokik a dohányzásról, annál a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának az esélye olyan, mintha soha nem dohányzott volna! 20 perc múlva vérnyomása és pulzusa visszatér a normális szintre, ugyanakkor egy nap elteltével a hirtelen szívhalál kockázata jelentősen csökken; 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul; 9 hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik; 1 év múlva negyedével csökken a heveny szívizomelhalás kialakulásának lehetősége, és 10 év múlva a tüdőrák kockázata fele akkora, mint dohányzó embertársaink esetén.
Mindenkinek dohányzóknak és nem dohányzóknak egyaránt közösen kell fellépniük, és mindent meg kell tenniük, hogy megálljt intsenek az egész társadalmat sújtó szenvedélybetegségnek. Érdemes fontolóra venni, hogy önmagunk és szeretteink egészsége érdekében letegyük a cigarettát. Ha nem teszünk ellene, akkor a korunk pestisének tartott szenvedélybetegség okozta mérhetetlen pusztítás tovább szedi áldozatait.


Passzív dohányzás - rajzszög a...
Rossz szokásaiddal csupán a magad életét keseríted meg? Mennyire mérgező az önkéntelenül belélegzett dohányfüst?  tovább Tovább
A tüdőrák nem csak a dohányosokat...
Tény, hogy a dohányzás növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, de ez nem jelenti azt, hogy a nem dohányzókat nem érinti.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

dohányzás leszokás kutatásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés