Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Váratlanul csap le a szörnyű betegség

2016.05.17. | Brjeska Dóra
A depresszió akár minden előjel nélkül, megmagyarázhatatlanul is lecsaphat. Milyen hormonális okai lehetnek ennek, mely életkorokban a leginkább jellemző?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A depressziót gyakran a nők betegségeként emlegetik, ami nem is meglepő, hiszen náluk kétszer olyan gyakran alakul ki ez a betegség, mint a férfiak esetében. Ennek okai még nem teljesen ismertek – valószínűleg a hormonális különbségre vezethetők vissza –, de számtalan kutatást végeztek már ezzel kapcsolatban, melyekből világosan látszik, hogy a nők többsége élete során többször is találkozik a depresszió enyhébb formáival, és nagyjából nyolcból egy nő szorul a tünetek miatt kezelésre.
A depresszió nem hirtelen jelentkező betegség, tünetei általában fokozatosan, hetek alatt alakulnak ki, és gyakran csak egyszerűen rossz időszaknak tudja be az ember, nem gondol rájuk betegségként. Problémára utaló jelek, ha valaki huzamosabban szomorú, lehangolt, elveszti érdeklődését olyan mindennapi dolgok iránt, amelyek azelőtt foglalkoztatták, túl sokat, vagy túl keveset alszik. Szintén a depresszió tünete lehet az állandó fáradtság, fájdalmak, amelyeknek nincsenek valódi okai, gyaníthatóan lelki eredetűek.
Megváltozhat az étvágy. Egyesek a depresszió hatására étvágytalanná válhatnak, mások evési rohamoktól szenvednek. A legsúlyosabb tünet, amely aggodalomra adhat okot, ha a beteg úgy érzi, nincs miért élnie, és ebből semmi nem tudja kizökkenteni. Ezek a sötét, rossz gondolatok öngyilkossági gondolatokká alakulhatnak át, melyek rendkívül veszélyesek.

Hormonális változások

A hajlamot a depresszióra külső tényezők nem befolyásolják, bizonyos hormonális változások azonban, amelyek a nőkben egyes időszakokban, leginkább 25 és 44 év között zajlanak, fogékonyabbá teszik őket a lelki betegségekre, így a depresszióra is. A menstruáción, a terhességen és a változókoron kívül ilyen tényező lehet a fogamzásgátló szedése, a hormonkezelés, a nőgyógyászati műtétek vagy a pajzsmirigy kóros működése is.
Az egyik leggyakoribb hormonális változás a menstruáció előtti időszakban jelentkezik. Ilyenkor nemcsak lelki, hanem testi tünetek – hasi puffadás, a mellek érzékenysége, fejfájás, aggodalmaskodás, idegesség, szomorúság, lehangoltság – is jelentkeznek. Ezek a problémák a legtöbb esetben rövid ideig állnak fenn, és nem olyan súlyosak, hogy a mindennapi teendőket befolyásolnák, azonban vannak, akiknél ez a depresszív állapot komoly problémákat okoz, és a tünetek olyan súlyossá válnak, ami már kezelést tesz szükségessé.
Szintén hasonló hirtelen hormonális változás megy végbe a terhesség alatt és utána. Ekkor a hormonok hirtelen megemelkedése és csökkenése főleg lelki tüneteket okoz, ami az életmód és a mindennapok megváltozásával súlyosbodhat. Ezek az állapotok minden esetben orvosi ellenőrzést és kezelést tesznek szükségessé.
A legnagyobb problémát okozó, szinte minden nőt érintő változás a változókorral jelentkezik. A menopauza előtti időszakot a hormonszint rendkívül erős ingadozása, a menopauza utánit pedig a női hormonok jelentős csökkenése jellemzi. Mindkét életszakaszban megnő a depresszió kialakulásának veszélye. Természetesen ezek az állapotok mindenkiben okoznak tüneteket, de önmagában az, hogy valaki kellemetlenül érzi magát, feszültebb a megszokottnál, nem jelent depressziót: a tünetek legtöbbször maguktól is enyhülnek, ahogy a szervezet hozzászokik a megváltozott helyzethez. Amennyiben a tünetek hosszabb ideig fennállnak, és enyhülés helyett egyre csak súlyosbodnak, mindenképpen gondoljunk a depresszió lehetőségére.


Megdöbbentő, milyen sok a depressziós...
Egy nőnek kétszer annyi esélye van egy – vagy több – depressziós időszak megélésére, mint egy férfinak.   tovább Tovább
Depresszió nyugdíjaskorban
Melyek az időskori depresszió jellemzői, kiváltó okai, esetleg biokémiai háttere? Hova fordulhatunk, ha érintettnek érezzük magunkat?   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

betegség kutatás depresszió


hirdetes