Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Depresszió vagy csak rosszkedv?

2013.01.22. | Ötvenentúl.hu
Nem mindenki depressziós, aki annak érzi magát, és fordítva: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során minden nyolcadik-tizedik ember szembesül ezzel a betegséggel, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2,5 százalékát érinti. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz.

Az önkitöltős tesztek java része ezeknek a tüneteknek a megléte felől érdeklődik, vagyis jellemző-e a levert hangulat, örömtelenség, érdeklődés beszűkülése, aktivitás és kezdeményezőkészség csökkenése, alvás- étvágy és szexuális vágy megváltozása, figyelmetlenség, esetleg feledékenység, a gondolkodás negatív irányú változása (bűntudat, csökkentértékűség érzése, fokozott aggódás, halálvágy).

A tünetek számának és súlyosságának függvénye, hogy enyhe, közepes vagy súlyos depresszióról beszélünk-e. Amennyiben ezek a tünetek legalább két hete fennállnak, és a korábbi magatartás megváltozásaként jelennek meg, érdemes komolyan venni őket. A testi okok kizárása (mint például a pajzsmirigy-alulműködés) céljából szükség lehet labor- vagy egyéb szakorvosi vizsgálatra is.

Nem mind depresszió, ami annak látszik

Magyarországon ma 200-250 ezer beteg szenvedhet hasonló tünetektől. Köznapi értelemben minden nyomott hangulatú periódust ennek neveznek, holott a rossz hangulat nem elég a depresszió diagnosztizálásához.

Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról, mert tünetei inkább testi betegségekre hasonlítanak, vagy túlterheltséggel, stresszel, munkahelyi és családi problémákkal magyarázza őket, holott elképzelhető, hogy épp a depressziója miatt nem tud megbirkózni gondjaival.

Nem elmebetegség

Tévhit, hogy a depresszió elmebetegség! Magyarul kedélybetegségnek nevezhetjük. Kialakulásában több tényező játszik szerepet. A depressziós epizódot gyakran valamilyen negatív életesemény provokálja. Mindenképp nagyobb figyelmet érdemelnek azok, akiknek hajlamuk van a kedélybetegségre (családi halmozódás), vagy rosszabb a stresszt leküzdő képességük.

Mivel a depressziós állapot zárkózottsággal, döntési nehézséggel, illetve döntésképtelenséggel is járhat, fontos a közelálló személyek támogatása, segítségnyújtása a mielőbbi kezelés megkezdéséhez. Ne mondd, hogy „Szedd össze magad, csak akarni kell!”, mivel a betegségre nem hat az akaraterő. Ezzel ugyanis csak fokozod a beteg elégedetlenségének érzését, ami tovább mélyíti az önvádat és így a depressziót.

A beteg akaratát arra kell felhasználni, hogy elfogadja a szakszerű segítséget, és elviselje ezt az állapotot, amíg a gyógyszer(ek) hatása (2–4 hét) jelentkezik. Tapasztalat, hogy a nők könnyebben kérnek segítséget, mint a férfiak, akik sokszor szégyellik „gyengeségeiket”. A depressziós férfira az eltúlzott cselekedetek, az agresszivitás, a tolerancia hiánya jellemző. A férfiak ezért öngyógyításba fognak, vagyis kábító hatású szerekhez nyúlnak (alkohol, drog), illetve köztük sajnos az öngyilkosság is gyakrabban fordul elő.

Tanácsok a depresszió elleni küzdelemhez

  • Rendszeresen keresd fel orvosodat, hogy folyamatosan követni tudja az állapotodat!
  • Ne izolálódj! Próbálj meg részt venni a normális tevékenységekben!
  • Gondoskodj magadról! Táplálkozz egészségesen, aludj és mozogj eleget! A mozgás nemcsak segít megőrizni a kondíciót és az egészséget, de a depresszió bizonyos formáin javíthat is, csökkenti a stresszt, és hozzájárul ahhoz, hogy ellazulj.
  • Kerüld az alkohol és a marihuána használatát, depresszióban ezek a szerek lassítják a gyógyulást.
  • Kérd orvosod vagy szociális nővér segítségét abban, hogy megismerhesd, milyen önsegítő csoportok működnek lakhelyedhez közel!

Érdekes ok bújhat meg a depresszió...
A depressziót rengeteg körülmény kiválthatja, személytől és élethelyzettől függően. A kutatók most egy újabb okot találtak!  tovább Tovább
5 jel, hogy depresszió fenyeget
Nem minden depresszió, aminek köze van a rosszkedvhez, de a fel nem ismert vagy letagadott depresszió komoly rombolásra képes az életedben.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

rosszkedv betegség depresszió


hirdetes