Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Isten veled, téli depresszió!

2011.03.28. | Ötvenentúl.hu
A téli időszakban szervezetünknek nem csak a hideg és a vírusok, baktériumok támadásaival kell szembenéznie. Mit tehetsz a hangulatodért?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Hogyan védekezhetünk a téli időszakban sokakat érintő lehangoltság, álmosság, rosszkedv tünetei ellen? – a kérdés megválaszolására szakértő segítségét kértük.

Hormonális változások

– A napfényes órák csökkenése az endokrin rendszerben is változásokat idéz elő – mondja Balázs Csaba endokrinológus professzor. – A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, mely a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős. Termelődése a sötétedés beköszöntével fokozódik, fény hatására pedig csökken.

Télen, a nappalok rövidülése mellett sokszor akár hetekig is borús, ködös napokkal kell szembenéznünk. Mindez serkentően hat a melatonin termelődésére. A magas melatoninszint azonban depresszióhoz vezethet. Ez a jelenség áll olyan megfigyelések hátterében, melyek azt igazolták, hogy az északi országokban, ahol kevesebb a napos órák száma, magasabb az öngyilkosságok előfordulásának aránya. A déli országokban, ahol a napsütéses órák száma magasabb, a lakosság vidámabb, kevésbé hajlamos depresszióra.

Mi szerint termelődik a melatonin?

A biológiai óra agyi központjának közvetlen idegi összeköttetése van a retinával (a szem ideghártyájával), így azonnali információkat kap a külvilág fényviszonyairól. De összeköttetésben áll a tobozmiriggyel is. Ha sok fényt kap, tehát ha az élettani körülmények között „nappal” van, a melatonin termelése, s így szintje a vérben lényegesen alacsonyabb, mint „sötétben”, azaz éjszaka. A melatonin termelődése, illetve koncentrációjának „csúcsa” hajnali 4 óra körül van.

Fontos különbséget tenni!

– A téli időszakban jelentkező lehangoltság ezért nem keverendő össze az évszaktól függetlenül is fennálló depressziós tünetekkel – hívja fel a figyelmet a szakértő. – A rosszkedv ez esetben inkább hangulatváltozásként jelentkezik, s nem jelent tartósan fennálló, egyre fokozódó tünetekkel, sok esetben az érdeklődés teljes elvesztésével járó depressziós betegséget. Megfigyelhetjük, hogy a téli lehangoltság máris alábbhagy, amint kisüt a nap, tavasszal pedig mintha kicserélődnénk, a természettel együtt mi is megújulunk.

Mit tehetsz a lehangoltság ellen?

A lehangoltság, hangulatváltozások ellen sokat tehetsz, ha kialakítasz egy napirendet, amelyhez alkalmazkodsz. Az alkalmazkodás során törekedj saját biológiai órád szükségleteinek kielégítésére. A rendszeres napi étkezések, megfelelő mennyiségű alvás mellett élvezd a testmozgás kedvező hatásait is. Az edzések során endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetben, mely a téli lehangoltság kiváló ellenszere. A napi rutin, a helyes napirend mellett fontos, hogy a megszokott tevékenységeidet olykor-olykor másra cseréld fel. Az áthangolódás, a megszokottól eltérő programok új élményekkel töltik fel a szervezetet, ez szintén segíthet a rosszkedv elűzésében.


5 jel, hogy depresszió fenyeget
Nem minden depresszió, aminek köze van a rosszkedvhez, de a fel nem ismert vagy letagadott depresszió komoly rombolásra képes az életedben.  tovább Tovább
A depresszió kevésbé ismert tünetei
A depresszió a közhasználattal ellentétben nem csupán a rossz hangulatról szól. Ennél sokkal összetettebb tünetei vannak.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tél depresszió tünet


hirdetes