Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

3 érdekes kutatás a COPD-ről

2011.12.22. | Futaki Balázs
A legújabb kutatásokból kiderült, hogyan függ össze a reuma és a COPD, és azt is megtudhatod, mi a leghatásosabb testedzés a krónikus tüdőbetegség ellen.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Azt eddig is tudtuk, hogy a COPD leginkább 21. századi betegségnek tekinthető, mivel kiváltó okaiként leginkább a dohányfüstöt, a szmogot és a helytelen étrendet tartják számon. Az azonban nem feltétlenül köztudott, milyen társadalmi rétegeket érint leginkább ez a tünetcsoport, ahogyan arról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a krónikus obstruktív légúti betegség – ahogyan a legtöbb „civilizációs betegség” is – megelőzhető. Mindezekre, és még számos különös összefüggésre derült most fény amerikai, izraeli és norvég kutatásoknak köszönhetően.

Nők és dohányosok veszélyben

Megdöbbentő például, hogy 1998 és 2009 között nem tapasztaltak jelentős visszaesést a gyakran halálos kimenetelű krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) eseteinek számában, és a betegség terhe a férfiakról inkább a nőkre helyeződött át – derül ki az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) kutatásából. Eszerint 2009-re 11,8 millió 18 éven felüli amerikai, vagyis minden huszadik felnőtt szenvedett a progresszív légúti megbetegedésben. Az amerikai nők hat, a férfiak négy százaléka szenved COPD-ben.
„A COPD jelenleg a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegséget és a rákot követően” – számolt be a tanulmány vezetője, dr. Lara J. Akinbami. „A COPD megelőzte a stroke-ot, amely jelentős mértékben visszaszorult.” A jelentésből az is kiderül, hogy a COPD aránytalanul nagymértékben sújtja a szegényeket és a dohányosokat. Az utóbbi eredmény nem meglepő, mert a betegség első számú kockázati tényezője a dohányzás.
A betegség viszonylagos megnövekedett előfordulása a nők körében azzal magyarázható, hogy az 1970-es és 80-as években több nő kezdett dohányozni, és ők most lépnek abba az életkorba, amikor a COPD tünetei jelentkezni kezdenek.
Akinbami azt reméli, hogy a korábbi évtizedekhez képest a napjainkban tapasztalható ritkább dohányzás miatt a jövőben kevesebb COPD-s esetre számíthatunk. A kutató szerint ilyen szempontból a krónikus obstruktív légúti betegség megelőzhető rendellenességnek tekinthető. A dohányzáson kívül más környezeti tényezők, például a munkahelyen belélegzett mérgező gázok és az ismétlődő fertőzések is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

Reuma: kétszeres kockázat

Egy izraeli kutatócsoport érdekes megfigyeléseket tett a COPD és más betegségek összefüggései kapcsán. Kutatásukból kiderült, hogy a reumatoid ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél mintegy kétszeres a krónikus légúti betegség (COPD) kockázata, mint az egészséges kontrolloknál – hangzott el az EULAR (Európai Liga a Reumás Betegségek Ellen) 2011-es tudományos találkozóján.
Dr. Amital és a Sheba Orvosközpont (Izrael) munkatársai 15 766 reumatoid artritiszben szenvedő, és 15 340 egészséges egyén adatait hasonlították össze. Arra a következtetésre jutottak, hogy a betegcsoportban 8,9, míg az egészségesben 4,4 százalék volt a COPD előfordulási aránya. A különbség statisztikailag szignifikánsnak bizonyult, s ez az összefüggés a többi faktor (dohányzás, elhízás, szociális tényezők) súlyozása után is megmaradt.
Az átfogó elemzés alapjául az izraeli egészségügy adatbázisa szolgált. A vizsgált személyek 20 év felettiek voltak, és figyelembe vették az életkort, a nemet, az életmódbeli faktorokat, illetve a fennálló társbetegségeket is.
A kutatók szerint érdemes lenne feltárni a két betegség közötti kapcsolat genetikai hátterét.

Biciklivel az egészségért

Köztudott, hogy a COPD kialakulásakor legelőször a tüdő rugalmassága csökken. Ennek egyik jele, hogy a betegek nehezen tudnak kilélegezni, ráadásul gyakran ülő életmódot folytatnak, ez tovább ront fizikai állapotukon. Norvég kutatók nekik igyekeznek segíteni találmányukkal.
Terhelés esetén az izmok friss oxigént igényelnek a tüdőtől, ám ez igen nehéz feladat a COPD-s betegek számára, hiszen (a nem megfelelő kilégzés miatt) vérük oxigénkoncentrációja tartósan alacsony. A norvég Tudományos és Műszaki Egyetem professzora, Jan Helgrund és csoportja a trondheimi Szt. Olav Kórházzal együttműködve vizsgálta COPD-s páciensek edzés alatti extra oxigénellátását: 100 százalék oxigént belélegeztetve a betegek véroxigénszintje javult, képesek voltak a szív- és izomstimuláláshoz megfelelő intenzitással edzeni. 24 ilyen tréning után az extra oxigént elvették, a betegek fizikai állapota 24 százalékkal, mentális státuszuk 35 százalékkal javult. Maximális légzési kapacitásuknak csak egy részét használták ki, így kevésbé fáradtak el, légzési munkájuk is csökkent. De mi van azokkal, akiknek ez nem sem használ?
Számukra találták ki az egylábas kerékpározást! Az egyetem Keringési és Orvosi Képalkotó Részlegének kutatója, Siri Bjørgen kollégáival arra jutott, hogy az egylábas biciklizés nagymértékben javítja a COPD-s betegek állapotát: az egyszerre egyik lábbal végzett biciklizés terheli az izmokat a tüdő munkájának fokozódása nélkül, ami számos szaklap szerint is igen hatékony.
A COPD-ben szenvedő betegek esetében a mindennapi feladatok ellátása, az életminőség javulása az elsődleges cél – mondta Bjørgen. Ezt szeretnék elérni az új módszerek kidolgozásával is.


4 hasznos tudnivaló a COPD-ről
Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről az egyre több ember életét megnehezítő, összetett betegségről.  tovább Tovább
Hajlamos vagy a COPD-re? Teszteld magad!
A krónikus tüdőbetegség kialakulásához jellegzetes okok vezetnek. Derítsd ki, mennyire fenyeget a veszélye!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tüdő COPD nők dohányzás reuma biciklizés
hirdetés