Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

4 hasznos tudnivaló a COPD-ről

2011.10.10. | Laborczi Dóra
Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről az egyre több ember életét megnehezítő, összetett betegségről.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A COPD-t gyakran tekintik a modern, nagyvárosi létforma, illetve a dohányzás természetes velejárójának, amennyiben az érintettek felismerik, hogy a menetrendszerűen visszatérő (reggeli) köhögés hátterében a COPD áll. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) legutóbbi eredményei szerint körülbelül 210 millió ember szenved COPD-ben, és 2005-ben mintegy 3 millió ember halt meg a betegség következtében – többen, mint tüdőrákban és cukorbetegségben együtt. A magáért beszélő statisztika ellenére a megelőzést és az eredményes kezelést mégis leginkább az nehezíti, hogy csak az érintettek 25 százaléka fordul szakemberhez, pedig – bár a COPD nem gyógyítható teljes mértékben – az időben elkezdett terápiával megakadályozható az életminőség jelentős romlása.

Valóban új keletű betegség a COPD? Miért csak mostanában kezdünk beszélni róla?

A betegség két tünetcsoportból áll (a tüdőtágulat és a krónikus hörghurut), és az asztmához is hasonló tünetek, átfedések jellemzik. A betegség lassan és alattomosan fejlődik ki, így maguk a betegek is koruknak, makacs meghűléses fertőzéseknek vagy a dohányzás velejárójának tulajdonítják állapotukat. Valószínűleg mindannyian ismerünk reggelente csúnyán köhécselő dohányosokat, akik a lehető legtermészetesebbnek tekintik ezt a jelenséget, és pár óra múlva el is felejtik múló rosszullétüket. Talán ez az oka annak is, hogy Európában a COPD-ben szenvedőknek mindössze 25 százalékát diagnosztizálták és kezelik, legtöbben pedig csak a betegség előrehaladott állapotában fordulnak orvoshoz. Ezért nagyon fontos a COPD korai felismerése és tudatosítása, hiszen a leszokásban a dohányzásról ez komoly motivációt jelenthet, valamint eredményes terápia is csak így érhető el.

Mi a különbség az asztma és a COPD között?

A fulladás, a nehéz kilégzés és a köhögés mindkét betegség velejárója. Lényeges különbség, hogy az asztma többnyire már fiatalkorban megjelenik, míg a COPD általában 40 éves kor fölött jelentkezik. Bár az asztmás beteg állapotát is rontja a dohányzás, kialakulása és a káros szenvedély között nem mutatható ki olyan szoros összefüggés, mint a COPD esetében. Ugyanakkor egyes szakemberek szerint a két betegség kapcsolatát bizonyítja egy 20 éven át tartó vizsgálat eredménye, amely szerint az asztma a legerősebb kockázati tényező a COPD kialakulása szempontjából, megelőzve még a dohányzást is.

Mitől alakul ki a COPD-s fulladás?

A fulladást a tüdő öntisztulási folyamatának romlása vagy ellehetetlenülése okozza, amely annak köszönhető, hogy az irritáció miatt a légutakat bélelő nyálkahártya megvastagszik, a légutak tisztításáért felelős, úgynevezett csillószőrök mozgása megbénul, végül maguk a csillószőrök elpusztulnak. A váladék „kihajtásáért” felelős csillós hengerhámsejtek helyét váladéktermelő sejtek foglalják el. Így a légút nem tud kitisztulni, megtelik váladékkal, a nyálkahártya gyulladttá és sokkal érzékenyebbé válik mindenféle szennyezésre és fertőzésre. Érzékenysége abban mutatkozik meg, hogy káros inger hatására a hörgők nyálkahártyája megduzzad, a hörgők falának simaizomsejtjei összehúzódnak, ami a légutakat tovább szűkíti, és kialakul a hörghurut. Amikor a váladék már szinte képtelen kiürülni, a benne található kórokozók elszaporodnak, a károsító anyagok elpusztítják a tüdőhólyagocskák falát, így jön létre a tüdőtágulat. A fulladás oka az, hogy a kisebb felületen zajló ki- és belégzés nem biztosít a szervezet számára elegendő oxigént. Kötőszövetes átalakulás következtében a hörgő visszafordíthatatlanul megkeményedik, beszűkül.

Hogyan segíthet a COPD-s beteg családja az érintettnek?

Amennyiben családtagodon észleled a COPD tüneteit, ne mulaszd el a betegség következményeinek tapintatos tudatosítását, és biztasd az érintettet, hogy a betegség kezelését még a korai stádiumban kezdje el, hiszen hatékony gyógykezelés – és nem utolsósorban a jobb életminőség – csak így érhető el. Ezzel együtt hatásos lehet a családtagok türelmes, kitartó biztatása a dohányzásról való leszokásban.
Ha a fulladástól tartva a beteg óvakodik a testmozgástól, javasold neki, hogy tartsa magát formában megfelelő, de nem megterhelő testmozgással. Amennyiben ennek direkt módjától ódzkodik, szervezz sétálással, rövid kirándulással egybekötött családi programot. A testmozgás bizonyítottan javítja a szív teljesítőképességét, ezáltal jobb lesz a szervezet vér- és oxigénellátása, ami pedig csökkenti a fulladást. Bizonyos gyakorlatok elősegítik a tüdő váladékürítését, erősítik a légző izmokat. A testmozgás javítja a lég- és gázcserét, az általános testi erőnlétet és az immunrendszer működését.


Hajlamos vagy a COPD-re? Teszteld magad!
A krónikus tüdőbetegség kialakulásához jellegzetes okok vezetnek. Derítsd ki, mennyire fenyeget a veszélye!  tovább Tovább
Megdöbbentő okok a COPD mögött
A COPD-ban szenvedők gyakran küszködnek szélsőséges súlyproblémákkal. Vagy túlsúlyosak, vagy nagyon soványak. Mindkettő hátrányosan befolyásolhatja a beteg...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

betegség életminőség COPD légzés
hirdetés