Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Hajlamos vagy a COPD-re? Teszteld magad!

2011.09.05. | Galgóczi Dóra
A krónikus tüdőbetegség kialakulásához jellegzetes okok vezetnek. Derítsd ki, mennyire fenyeget a veszélye!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Félmillió embert érint Magyarországon, ezen belül mintegy 200 ezer körüli a diagnosztizált betegek száma. Bár sokan nem tudnak róla, már utolérte őket a COPD néven ismert krónikus obstruktív tüdőbetegség. Nehézlégzéssel, szűnni nem akaró köhögéssel és kimerültséggel kell szembenézniük, és megfelelő kezelés nélkül tüneteik egyre súlyosbodnak. A betegségre az idült hörghurut és a tüdőtágulat együttes megjelenése jellemző. Hajlamos lehetsz a korai, enyhébb panaszokat figyelmen kívül hagyni, ám nem volna szabad megvárnod, míg gennyes köhögés és komoly oxigénhiány kerít hatalmába. Ha megismered a COPD leggyakoribb okait, megtudhatod, mennyire valószínű, hogy nálad is kialakul.

 

Dohányzol? Egyenes út a COPD felé!

A krónikus tüdőbetegségben szenvedők 80 százaléka a rendszeresen dohányzók körébe tartozik. A cigaretta füstje folyamatosan ingerli a hörgőket, elhúzódó gyulladás alakul ki, és fokozatosan sérül a nyálkahártya. Védekezésképpen szervezeted tapadós nyákot termel, melytől szüntelen köhögéssel próbálsz szabadulni. A hörgők átmérője egyre csökken, mivel izmaik, kötőszöveteik megvastagszanak. Így a kilélegzett levegő folyamatos ellenállásba ütközik. A nehezített légzés végül tüdőtágulathoz vezet, a léghólyagok pusztulásához, sejtjeid nem jutnak hozzá a működésükhöz szükséges oxigénhez, és állandó kimerültséget érzel. Ha nem szabadulsz a dohányzás fogságából, sokszoros esélyt adsz a COPD veszélyének.

Előfordult a rokonoknál? Kutasd a családfát!

Ennek a tüdőbetegségnek a megjelenéséért egy veleszületett enzimhiány is felelőssé tehető. Az ilyenkor hiányzó, speciális enzim feladata lenne, hogy megakadályozza az immunrendszer fehérjebontó sejtjeinek túlzott munkáját. Ellenkező esetben felborul az egyensúly, és nemcsak a szervezetbe kerülő káros anyagokat, de a tüdőhólyagocskákat is megtámadják a túl aktívan működő védekező enzimek. A jelenség kockázatát a genetika rejti, így ha valamelyik rokonodnál kialakult a COPD, főként, ha egyéb hajlamosító tényezők nem álltak fenn nála, fokozottan figyelj a legapróbb tünetekre.

Forgalmas út mentén laksz? Fellázadhat a tüdőd!

A szén-monoxid és egyéb gázok megrekednek a zsúfolt város épületei közt. A járművek kipufogójából a levegőbe kerülő szennyező anyagok megtapadnak a légutakban, ingerlik a hörgők nyálkahártyáját. A mechanikai hatáson túl a méreganyagok sejtpusztítást is végeznek a légzőrendszerben. Belélegezve gátolják a vörösvértestek oxigénfelvételét, tüdődbe kerülve veszélyes savakká alakulhatnak, így egyenes út vezet a krónikus megbetegedéshez. Ha lakókörnyezeted szmoggal terhelt, a szellőztetést időzítsd a kora reggeli órákra, és legalább hétvégén kirándulj a tiszta levegőn, hogy csökkentsd a COPD esélyét.

Mi vár rád a munkahelyen? Kórokozó vegyületek

Akár aktívan dolgozol veszélyes munkakörben, akár korábbi munkahelyeden érintkeztél gyakran káros anyagokkal, számolnod kell a COPD kialakulásának lehetőségével.
A fa-, fém- vagy kőpor, a cement finom szemcséi megülnek a nyálkahártyán, és az állandó irritáció krónikus huruthoz, később tüdőtágulathoz vezethet. Az ólomvegyületek, a műtrágyák és a vegyi anyagok gázai roncsolhatják a légzőrendszer falát. Ha munkaidőd alatt és pihenésed közben is kínoz a köhögés, lehet, hogy a COPD-hez vezető út előszobájába léptél. Járj utána, van-e lehetőség biztonságosabb védőfelszerelés használatára, és ilyenkor se feledkezz meg a hétvégi oxigéndús sétákról.

Nem fogy a gyümölcs? Elfogy a levegő!

Friss zöldség és gyümölcs csak elvétve fordul elő az étrendedben? Ha helyettük is a finomlisztből és cukorból készült pékárukra szavazol, és főétkezéseid instant porokból, tartósított élelmiszerekből állnak, komolyan kockáztatod a krónikus tüdőbetegség kifejlődését is.
Bizonyos mértékű méreganyag mindannyiunk szervezetébe bekerül, melyek a légzőszervek egészségét is veszélyeztetik. Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségfélék azonban hatékonyan szembeszállnak velük. Megkötik a káros anyagokat, és megóvják sejtjeidet a kóros elváltozásoktól. A paradicsom, a sárgarépa, az apró magvas, élénk színű gyümölcsök jelentik a legtermészetesebb védelmet. Ezzel szemben a pácolt, tartósított húsfélékről kimutatták, hogy a bennük található vegyület, a nitrit hajlamossá tesz a COPD megjelenésére.

Gyakran támad a vírus? Ártalmasabb, mint gondolnád!

Ha rendszeresen utolérnek a vírusfertőzések, az influenza, előbb-utóbb észreveheted, hogy komolyabb problémával kerültél szembe: a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel. Bár látszólag tökéletesen felépülsz a hurutos megbetegedésekből, a szájüregi fertőzésekből és a tüdőgyulladásból, a baktériumok és vírusok maradandó károkat okozhatnak a légzőszervekben. Ráadásul ezek a sorozatos megbetegedések során halmozódnak. Idővel szervezeted nem képes kijavítani az elváltozásokat, és megjelennek a COPD tünetei.
Mindenképpen járj utána gyakori fertőzéseid okának!

Ha a hajlamosító tényezők közül több is ismerősen hangzik, aggodalom helyett keresd fel háziorvosodat. Amennyiben indokoltnak látja, szakorvosi vizsgálatot javasol. A COPD, különösen korai felismerés esetén, korszerű gyógyszeres kezeléssel visszaszorítható. Kedvező életmódváltással pedig a megelőzést és a gyógyulást is elősegítheted.


Megdöbbentő okok a COPD mögött
A COPD-ban szenvedők gyakran küszködnek szélsőséges súlyproblémákkal. Vagy túlsúlyosak, vagy nagyon soványak. Mindkettő hátrányosan befolyásolhatja a beteg...  tovább Tovább
A legjobb tornagyakorlatok fullasztó...
A COPD sikeres kezelésében az érintett betegnek is tevőleges része van. Könnyű gyakorlatok, melyek megkönnyítik az életedet.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

megelőzés életmód COPD tüdő
hirdetés