Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

COPD: egyre több áldozat

2011.11.22. | Ötvenentúl.hu
A betegség mindössze négy betűből áll. Komolytalannak tűnik, holott ez az egyetlen növekvő haláloki tényező napjainkban.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Évente körülbelül 3 millióan halnak meg világszerte COPD következtében, és ez a szám folyamatosan növekszik. Minden esztendőben 12 millió betegről derül ki, hogy ebben a betegségben szenved, és a becslések szerint további 12 millió érintett betegsége marad diagnosztizálatlan. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a halálozások száma rendkívül gyorsan, évente 30 százalékkal emelkedik. Bár a COPD-sek 90 százaléka a fejlődő országokból kerül ki, az USA és az Európai Unió országaiban is folyamatosan növekszik a megbetegedettek, illetve elhunytak száma. Az Amerikai Egyesült Államokban évente körülbelül 63 ezer nő és 59 ezer férfi veszíti életét a COPD miatt. A COPD kapcsán évente Európában 4,7 milliárd eurót költenek járóbeteg-ellátásra, 2,9 milliárd eurót fekvőbeteg-ellátásra és 2,7 milliárd eurót gyógyszerekre. Magyarországon pontos epidemiológiai adatok nincsenek, de a becsült betegszám 500 ezer főre tehető. A Központi Statisztikai Hivatal halálozási adatait tekintve kitűnik, hogy Európában a lakosság számához viszonyítva nálunk halnak meg a legtöbben COPD következtében. A betegek többsége nem tud betegségéről, a magyar COPD-sek harmadát sem diagnosztizálják.

Mennyibe kerül mindez?

Az egyre több ember halálát okozó tüdőbetegségek komoly problémát jelentenek Európában, hiszen a betegek kezelése és az emiatt elvesztegetett munkanapok évente 102 milliárd eurót emésztenek fel az öreg kontinensen.

A COPD tünetei

A betegség kialakulásához a dohányzás és a passzív dohányzás vezethet, de a fokozott légszennyezettség is hozzájárulhat az állapot romlásához. A legtöbb beteget azonban nem diagnosztizálják, pedig számos tényező keseríti meg hétköznapjaikat:

  • légszomj,
  • fáradékonyság,
  • nehezített mozgás,
  • a keringési rendszer betegségei,
  • munkaképtelenség.

A COPD hosszú ideig alattomosan pusztítja a tüdőt, de panaszt többnyire csak akkor okoz, ha a légzési teljesítmény közel fele már elveszett! A beteg leggyakrabban a tartós köhögés, köpetürítés és fulladás miatt keresi fel orvosát. További tünetek még a nehézlégzés, a kilégzéskor időnként sípoló hang, a fáradékonyság és a terhelhetőség csökkenése. Súlyos esetben a fulladás olyan mértékű, hogy a beteg munkaképtelenné válik, nehezére esik a mozgás és a hétköznapi teendőit sem tudja elvégezni. Mindezek a tünetek a betegeket depresszióssá, enerválttá tehetik, ebben az állapotban pedig a legtöbben gyakorlatilag képtelenek bármit is változtatni életvitelükön a saját érdekükben.

Hazánkban jelenleg a COPD-ben szenvedők kevesebb, mint egyötöde tud betegségéről. A betegek nem ismerik panaszaik pontos hátterét és jövőbeli veszélyeit, ráadásul az állapotuk javításának gyógyszeres megoldásával sincsenek tisztában. A jellegzetes tüneteket a dohányzás szükségszerű velejárójaként élik meg, s ezért nem fordulnak orvoshoz. A COPD-sek általában akkor kerülnek szakemberhez, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, gyakran a légzőképesség fele vagy nagyobb része már elveszett.


Hajlamos vagy a COPD-re? Teszteld magad!
A krónikus tüdőbetegség kialakulásához jellegzetes okok vezetnek. Derítsd ki, mennyire fenyeget a veszélye!  tovább Tovább
Alattomos betegség: figyelj a jelekre!
Csendben támad, és egyre veszélyesebbé válhat. Vedd észre időben a krónikus tüdőbetegség, a COPD kezdeti tüneteit!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kezelés betegség tünet tüdő halál
hirdetés