Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Kiket veszélyeztet az asztma?

2011.08.24. | Galgóczi Dóra
Az egyik leggyakoribb légúti megbetegedés hátterében többféle kiváltó ok állhat. Mos megtudhatod, mennyire vagy veszélyeztetett.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az asztma bármilyen életkorban kialakulhat, és megfelelő kezelés hiányában egyre súlyosabb tünetekkel jár. Tudományos vizsgálatok is igazolták azokat az okokat, amelyek hajlamossá tehetnek a betegség megjelenésére. Ha felismered, hogy közülük több is jellemző rád, fokozottan figyelned kell az életmódodra! Néhány változtatással csökkentheted az esélyt, hogy kialakuljon az asztma. A legkisebb gyanús tünet esetén se halogasd az orvosi vizsgálatot, így megelőzheted a komolyabb panaszokat.

Családi leletek

A genetikával foglalkozó kutatók bizonyították, hogy egyes gének fogékonnyá tehetnek az asztmára. A Massachusetts államban alapított Génterápiás Szövetség vizsgálata megállapította, hogy ha az egyik szülő asztmában szenved, a gyermeküknek később hatszor nagyobb az esélye a betegségre. Amennyiben mindkét szülő asztmás, a kockázat már tízszeres. Ha szüleid vagy távolabbi rokonaid érintettek, próbálj minden további kockázati tényezőt visszaszorítani, amin változtatni tudsz! A családban előforduló asztma fokozza ugyan a veszélyt, de egyáltalán nem jelenti azt, hogy a betegség nálad is feltétlenül megjelenik. Vedd figyelmeztető jelzésnek, hogy időben megtehesd a védekező lépéseket.

Láthatatlan veszély a levegőben

Tizenötezer alkalom, szinte észrevétlenül. Ennyiszer veszel átlagosan levegőt naponta. Eközben az oxigén mellett számtalan szennyező anyag kerülhet a tüdődbe. Nem véletlen, hogy a zsúfolt nagyvárosokban élők között sokkal gyakoribb az asztma, mint a kevésbé forgalmas vidéken élő lakosoknál. A kipufogógáz, a gyárak és erőművek által kibocsátott apró szennyező részecskék a napfény hatására szmoggá alakulnak. Belélegezve csökkentik a tüdőfunkciót, károsítják a légzőszervek szöveteit. Megsokszorozzák a felső légúti fertőzések előfordulását, s ez további kockázatot rejt az asztma kialakulásához. Lakásodban is fenyegethet a légszennyezés: a hajtógázzal működő, aeroszolos dezodor, hajlakk is veszélyeztető tényező éppúgy, mint a körömlakkból és a vegyi tisztítószerekből kiáramló anyagok.
Ha munkád közben gyakran érintkezel vegyszerekkel, vagy folyamatosan fa-, fém- vagy kőport lélegzel be, szintén fokozott veszéllyel kell számolnod. Mindenképp figyelj a megfelelő védőfelszerelésre!

Elfüstölt egészség

A cigaretta füstje több ezer olyan anyagot tartalmaz, amely irritálja a légutakat, és növeli az asztma kialakulásának esélyét is. A finnországi Foglalkozás-egészségügyi Intézet 30 hónapig tartó vizsgálatsorozata kimutatta, hogy a dohányzók körében 33 százalékkal gyakoribb az asztma előfordulása, mint nem dohányzó társaiknál. Akkor is jelentős a kockázat, ha már felhagytál a cigarettázással, de korábban rendszeres dohányzó voltál. Természetesen az asztma veszélye annál jobban fenyeget, minél hosszabb ideig tartott a dohányzás, és minél több szál fogyott el naponta. Érdekes eredményként a vizsgálat azt is megállapította, hogy a nőknél ez esetben még magasabb a betegség gyakorisága. A passzív dohányzás is fokozza a hajlamot az asztmára, ha teheted, kerüld a dohányfüsttől szennyezett levegőjű helyiségeket.

Allergia a háttérben

Az allergiát gyakran kísérő köhögés nem azonos az asztma jellegzetes tüneteivel, de a fennálló pollen-, házipor- vagy ételallergia megnöveli az asztma kialakulásának esélyét. Az asztmás betegek tíz százalékánál semmilyen egyéb kiváltó ok nem szerepel, de meglévő allergiájuk szorosan összefügg a betegség kifejlődésével. Ha szénanáthát vagy allergiás bőrreakciókat tapasztalsz, ne halogasd a vizsgálatot, hogy időben megkezdhesd a kezelést! Az elhanyagolt allergia gyakran asztmává alakul, és ilyenkor már nem lesz elegendő az antihisztamin-terápia és a természetes gyógymódok.

Mindegy, mi van a tányérodon?

Egyes élelmiszerek, illetve a feldolgozásuk során használt adalékanyagok is kiválthatják az asztmát, és fennálló betegség esetén súlyosbítják a rohamokat. Leggyakrabban a szulfitok és származékaik tehetők ezért felelőssé, de a nátrium-benzoát nevű tartósítószerrel szintén vigyázz! Tanulmányozd a csomagolást, főként ha aszalt gyümölcsöt, lekvárt, kekszet vagy egyéb szárított élelmiszert vásárolsz.
Mivel az asztma hátterében gyakran allergia is meghúzódik, légy óvatos azokkal az ételfélékkel, amelyek nagy valószínűséggel allergénként viselkednek. Ilyen a tengeri állatok húsa, a földimogyoró, a tojás, a tejtermékek. Feleslegesen azonban ne zárd ki az étrendedből, mivel az allergiavizsgálat meggyőzhet róla, hogy érdemes-e kerülnöd őket.

Veszélyelhárító lépések

A kockázati tényezők mellett sem kell áldozatnak érezned magad, hiszen legtöbb esetben eredményesen szállhatsz szembe velük. Ha eddig kevésbé vetted komolyan a dohányfüstöt, ideje, hogy megkeresd a hatékony módszereket a leszokáshoz. A háztartási tisztítószerek közül válaszd a természetes megoldásokat: a mosószert mosódióra cserélheted, és érdemes az ecetet, a szódabikarbonát használnod a takarításhoz. A hajtógázas dezodorok helyett válaszd a golyós vagy stift változatot!
A környezetszennyezés káros hatásait ellensúlyozhatod, ha sejtvédő tápanyagokban gazdag étrendet követsz. Szerepeljen gyakran a tányérodon növényi védőanyagokban, flavonoidokban bővelkedő vörös szőlő, cseresznye, fekete ribizli. A karotin, az A-,  C- és E-vitamin védi a tüdő szöveteit, sárgarépából, barackból, citrusfélékből és olajos magvakból juthatsz hozzá. A rendszeres erdei túrákkal szintén támogatod tüdőd egészségét.


Négy elgondolkodtató tény az...
Magyarországon több mint 230 ezer asztmás beteget gondoznak, de csak becsülni lehet azok számát, akik nem kerülnek orvoshoz.  tovább Tovább
Veszélyes munkahelyek - asztmásoknak
A munkahelyen sok olyan tényező előfordul, ami károsíthatja az egészséget, és súlyosbíthatja az asztmát.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

diagnózis veszélyes asztma veszély
hirdetés