Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Négy elgondolkodtató tény az asztmával kapcsolatban

2011.12.14. | T. Puskás Ildikó
Magyarországon több mint 230 ezer asztmás beteget gondoznak, de csak becsülni lehet azok számát, akik nem kerülnek orvoshoz.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Márpedig ez utóbbi betegcsoportba tartozók valójában állandó életveszélyben élnek, s nem csak azért, mert a súlyos asztmás roham akár halálos kimenetelű is lehet.

Asztmás nők veszélyben

Egy amerikai kardiológiai szakfolyóiratban közétett tanulmány szerint a felnőttkorban kialakuló asztma növelheti a szívbetegségek és a szélütés kockázatát, mégpedig elsősorban a nőknél. A vizsgálatot végző szakemberek átfogó tanulmányának adataiból kiderül, hogy a nem asztmás nőkhöz viszonyítva a felnőttkorban kifejlődött asztmával élők kockázata kétszeres a szívbetegségeket, és közel két és félszeres a szélütést illetően.

Fullasztó lehet a jólét?

Több tanulmány és népegészségügyi statisztika támasztja alá: az asztma világszerte az egyik leggyakoribb krónikus légzőszervi betegség, ráadásul az érintettek száma évről évre rohamosan növekszik. A betegség kialakulása, mind az orvosok, a népegészségügyi szakemberek, mind pedig a szociológusok szerint, a genetikai okok mellett az ún. civilizációs ártalmakkal (pl. légszennyezettség, stresszes életvitel, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, elhízás) hozható összefüggésbe.
Ezt a kóroki feltételezést támasztja alá, hogy az USA-ban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon él a legtöbb asztmás, ám a rohamosan „fejlődő”, iparosodó, országokban – ilyen például Brazília, Dél-Afrika – a betegek száma az elmúlt években megduplázódott. Bár Oroszországban és Kínában az asztmások összlakossághoz viszonyított száma sokáig nem volt számottevő, ezekben az országokban is – a gazdasági fellendülés, az ipari termelés „megugrása” miatt – megjelentek már e negatív tendencia jelei.
A „fejletlen” országokban kevesebb ugyan az asztmás beteg – a diagnózis és a megfelelő színvonalú orvosi kezelés hiányában –, de sokak élete van veszélyben a gyakori rohamok miatt, és sokan halnak bele a légzéselégtelenségbe, míg a gazdagabb országokban élő, korszerű diagnosztikai és terápiás eljárásokban részesülő asztmások – betartva az orvos utasításait, megfelelő kezelés mellett – szinte tünetmentesen élhetik hétköznapjaikat. 

Amikor a rossz levegő „bennreked”!

Az európai helyzet ugyancsak azt a feltételezést erősíti, hogy az ártalmas környezeti hatások provokálhatják az asztma kialakulását. Európa azon részein – elsősorban a kelet-európai országokban –, ahol magasak a légszennyezettségi mutatók, egyre több az asztmás gyerek és felnőtt. Kevesen tudják, hogy a levegő nemcsak „kívül” lehet szennyezett, rossz minőségű és a légzőszerveket károsító, hanem a belső terekben is (otthon, munkahely).
Az ún. beltéri levegőszennyezések azért is igényelnének több figyelmet, mert a napunk nagy részét ezekben a zárt terekben töltjük. A házak, lakások, irodák levegőminősége egy országban nemcsak a gazdasági fejlettségtől, de az egészségkultúrától is függ. Helyes építkezési módokkal, „egészséges” építőanyagokkal, energiatakarékos, korszerű fűtési technikával, gyakori szellőztetéssel, vagyis gondos tervezéssel sokat lehet(ne) tenni az asztma kockázatának csökkentéséért.

A tanulatlanok és a szegények gyakrabban szorulnak gyors orvosi segítségre!

A legfrissebb kutatások szerint a magasabb iskolázottságú asztmások tünetei kevésbé súlyosak, mint tanulatlanabb társaiké. Utóbbiak kevésbé tudják „menedzselni” betegségüket (rosszabbul vagy egyáltalán nem kontrollálják, nem tartják be az orvosi utasításokat, nem hajlandók életmódszokásaikon változtatni stb.), ezért gyakrabban kell sürgős orvosi segítségért folyamodniuk. A képzetlenebb betegcsoport tagjai saját beszámolójuk szerint 55 százalékkal többször kerültek sürgősségi osztályra, mint tudatos betegként élő sorstársaik.
A szociológiai kutatások és az egészségstatisztikák arra hívták fel az egészségügyi kormányzatok és a szakorvosok figyelmét, hogy a rossz anyagi és lakáskörülmények között felnövő gyerekek, szegénységben élő felnőttek körében gyakoribb az asztma, illetve maga a betegség is súlyosabb, mint akár az alsó középosztályhoz tartozók körében.


Érdekes okok az asztma mögött
Az asztma kialakulásába – a pulmonológusok, allergológusok és az immunológusok szerint – az örökletes hajlam és a környezeti tényezők egyaránt szerepet...  tovább Tovább
Asztmás vagyok. Mire számítsak a...
Sokan összekeverik az asztmát az allergiával. Valaki lehet allergiás anélkül, hogy asztmás lenne, és fordítva is.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

orvos érdekes levegő asztma
hirdetés