Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Veszélyes munkahelyek - asztmásoknak

2011.06.23. | Gregus Judit Alexandra
A munkahelyen sok olyan tényező előfordul, ami károsíthatja az egészséget, és súlyosbíthatja az asztmát.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Mivel az asztma a légzési rendszer krónikus betegsége, igen körültekintőnek kell lenned az otthonodban és a munkahelyeden egyaránt. Minden olyan anyagot, amely irritáció vagy allergia folytán asztmás rohamot válthat ki, jobb eltávolítani a környezetedből, legyen akár por vagy egy csokor virág.

Az otthonodban ezt könnyebben megteheted, a munkahelyeden azonban sok tényező – rossz levegő, dohányfüst (így elkerülendők a dohányzásra kijelölt helyek), markáns és erőteljes illatok, vegyszerek, tisztítószerek – ronthat az egészségi állapotodon.

A rossz, elhasznált levegő, a zárt terek légszennyezettsége, por- és baktériumtartalma gyakori okozója az asztmás rohamoknak, mivel manapság a legtöbb irodaház légmentesen szigetelt, az ablakokat gyakran nem lehet kinyitni, így a légcserét légkondicionálók segítségével oldják meg.

Kerülendő

Tudatosan kerüld el azokat az anyagokat és tényezőket a munkahelyeden, amelyek az asztmás rohamot kiválthatják, a már említetteken túl:

 • Rovarriasztók;
 • túl hideg vagy száraz levegő;
 • megfázás vagy légúti fertőzések;
 • csótány és házi poratka;
 • heves érzelmek, indulati helyzetek;
 • szorongás, félelem és stressz.

Miért veszélyesek a légkondicionálók?

Gyakran érzel az irodában fejfájást, szédülést, krónikus kimerültséget, légzési nehézséget, vagy gyakran szárad ki a bőröd, és jelennek meg rajta elváltozások? Ezek a leggyakrabban előforduló panaszok, amelyek a légkondicionált helyiségekben általában jelentkeznek.
A légkondicionálás eredetileg jót tesz az allergiás eredetű asztmának, minthogy kiszűri a port a levegőből, de a rossz használat, a közvetlen érintkezés, a túlzott hőmérséklet-különbség a benti és kinti levegő között és a pollennel telt levegő kifejezetten rosszul hat az asztmára.
A légkondicionáló berendezések nem friss levegőt pumpálnak a rendszerbe, hanem ugyanazt a levegőt szűrik és forgatják vissza.
Ahol nem lehet megoldani a gyakori szellőztetést (lehetőleg nem pollenszezonban), ott a berendezések szűrőjének gyakoribb cseréjével és rendszeres tisztítással a levegőbe kerülő kórokozók számát és az egyéb egészségkárosító hatásokat csökkenteni lehet. Az ebédszünetben érdemes 10 percet a friss levegőn töltened, főleg ha folyamatosan fennálló egészségügyi panaszaid vannak.

Asztmabarát légkondicionálók

A mai légkondicionáló rendszerek egyes típusai már nemcsak a port tudják kiszűrni a levegőből, hanem megszüntetik a dohányzás okozta kellemetlen szagokat, különféle szűrési technológiák (plazmaszűrő, pollenszűrő vagy baktériumszűrő) segítségével tisztítják a levegőt.

Továbbá hatékonyan távolítják el a következő tényezőket:

 • pollen,
 • atka,
 • penészspórák,
 • baktériumok,
 • vírusok.

Ilyen rendszerek lehetnek:

 • Plazmaionizációs levegőszűrő rendszer: nemcsak a mikroszkopikus szennyeződéseket távolítja el, hanem az atkákat, pollent, állatszőrt is. Megóvja az allergiás betegségben szenvedőket, és különösen ajánlott az asztmásoknak. A plazma az ionizációs zónán áthaladva töltéssel látja el a levegő szennyeződéseit, melyek a statikus elektromos térhez érve megkötődnek.
 • Ionizátorok: az illékony szerves vegyületek, gombaspórák, rovarpiszok, baktériumok, vírusok eltávolítására alkalmas.
 • Magas ventilátor-fordulatszámnál is hatékony porszűrők: a levegőtisztítás hatékonyságát növelik. A levegő portartalma, állatszőr és egyéb részecskék kiszűréséhez szükséges. Elektrosztatikus anyagból készült, magához vonzza és kiszűri a levegőben levő port és egyéb részecskéket. Csökkenti a légúti megbetegedések lehetőségét.
 • Elektrosztatikus katekinszűrő: hatástalanítja a kellemetlen szagokat és a levegőben levő baktériumokat. A szűrő természetes anyagokat tartalmaz, így megakadályozza a vírusok szaporodását. A katekinszűrő kémiai reakcióba lép a szagmolekulákkal, és megköti őket.
 • HEPA-szűrő: a pollen, a baktériumok, a por és a poratkák kiszűrésére szolgál.
 • Aktív szénréteg: eltávolítja a szagokat, szerves vegyi anyagokat, gázokat.

Ha szükséges, külön légtisztító berendezéseket is lehet alkalmazni a kellemesebb légkör érdekében. A levegőtisztítók működésük során tisztító technológiákat alkalmaznak (mosható előszűrő, HEPA-szűrő, vírusölő UV-lámpa, levegőionizátor, aktív szénszűrő stb.), melyek önállóan is hatékonyak a különféle légszennyező anyagokkal szemben.

Veszélyek a mosdóban

Az asztmádra egy másik veszélyes hely a munkahelyed mosdója. Kis térben erős illatok koncentrálódnak, melyek illatszerektől, illatosítóktól, vegyi anyagoktól, tisztítószerektől származnak. A nők sokféle kozmetikumot használnak, dezodorokat vagy parfümöt, hajlakkot. Ezeket a szépítőszereket nem érdemes alkalmazni, hogy elkerüld az irritációt.  
Az illemhelyek levegőjének tisztítására megjelentek a különböző illatosítók, légfrissítők, amelyek erős, irritáló illatukkal szintén kiválthatnak asztmás és allergiás rohamot. Ha hatásukra megfájdul a fejed, émelyegni kezdesz, köhögsz, krákogsz, kerüld a használatukat.
Körültekintően, önmagadra figyelve a munkahelyen elkerülhetők a kellemetlen panaszok, ha azonban tartósan és változatlanul fennállnak, jelezd a kollégáknak, főnöködnek. Végső esetben nem árt meggondolnod a munkahelyváltás lehetőségét.


Így támad az asztma
Kellemetlen, sok szenvedéssel járó betegség, amely mögött több ok furcsa együttállása húzódik meg.  tovább Tovább
Honnan tudhatod, hogy asztmás vagy?
Az idejében felismert asztma jól kezelhető, de alapos körültekintést, türelmet és önuralmat igényel.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

munka asztma munkahely megelőzés
hirdetés