Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Így támad az asztma

2011.10.17. | Ács Borbála
Kellemetlen, sok szenvedéssel járó betegség, amely mögött több ok furcsa együttállása húzódik meg.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Különböző tényezők együttállása okozza az egyik leggyakoribb krónikus betegséget, amely egyesek szerint főleg a nyugati, fejlett civilizációs országokban gyakori, mások azonban feltételezik, hogy valójában egyidős az emberiség történetével, hiszen már az ókorból is maradtak ránk utalások nehézlégzéses, zihálásos betegségekről.

Mi az asztma?

Krónikus, azaz nem gyógyítható, csupán kezelhető betegség, és gyakran egy életen át kell vele együtt élni. Pontos okait az orvostudomány máig sem ismeri, de valószínűsíthető, hogy bizonyos meglévő, genetikai hajlam és környezeti hatásokra kialakuló reakciók együtt okozzák. Az asztma a légutak nyálkahártyájának krónikus gyulladása, ödémásodással és túlzott nyáktermelődéssel jár, és hosszú távon a légzőszervek károsodásához vezethet. A hörgők összeszűkülnek, és érzékenységük mindenféle környezeti hatásra egyre fokozottabb lesz, ami légzési nehézségeket okoz, valamint rohamokat válthat ki.

Mi válthatja ki?

Az úgynevezett hiperreakciót, tehát a túlérzékeny választ kiválthatják különböző allergének, por, légszennyeződés, füst, vegyszerek vagy mesterséges illatanyagok, erős fizikai vagy érzelmi terhelés, bizonyos gyógyszerek, nagyon hideg levegő, valamint akár egy könnyű fertőzés, nátha is. Ennek fényében erősen veszélyeztetettnek számítanak a nagyvárosban lakók, a tartósan passzív dohányzást elszenvedők, a nagy mennyiségű túlsúllyal élők, valamint azok, akik olyan munkahelyen vagy környezetben dolgoznak, ahol sokat kénytelenek allergén anyagokkal érintkezni. Veszélyeztetettek továbbá a reflux betegségben szenvedők, hiszen a nyelőcsőbe visszacsorgó gyomorsav tovább irritálhatja a már amúgy is érzékeny légutakat.

Allergiából asztma

Az átlagos, enyhe allergiával élő beteg gyakran amolyan szükséges rosszként fogadja el saját irritációs rohamait, és nem tesz meg mindent elkerülésük érdekében. Azért teszi ezt rosszul, mert az utóbbi idők tapasztalatai szerint az allergiás betegek lassan egyre több allergénre válnak érzékennyé, így később gyakrabban lesznek asztmás betegek, állapotuk és életminőségük pedig jelentősen romolhat. A különböző allergiák kialakulása során egyszer felbukkan a légúti érzékenység is, amelyből pedig nagy százalékban lehet asztma.

Megelőzés a fogantatástól

Az allergiák és asztma kialakulásának megelőzése különösen fontos azokban a családokban, ahol a szülők már betegek. A kezdet kezdetétől érdemes odafigyelni, és kerülni a veszélyes kiváltó okokat. Segíthet, ha a terhesség alatt az anya kerüli a passzív és aktív dohányzást, az erősen légszennyezett, a penészes, vegyszeres környezetet és a fokozottan poros helyiségeket. Genetikai hajlama majdnem minden esetben veszélyeztetetté teszi a gyermeket, így az öröklődés veszélyét gondos ápolással kell kísérni. A legújabb elméletek szerint a minimum hat hónapig tartó anyatejes táplálás is segít a megelőzésben. Később sokat segít az általánosan egészséges életmód, az elhízás megelőzése és az apróbb tünetek, kisebb allergiák pontos kivizsgáltatása.

Ha már kialakult

Meglévő allergiánál vagy asztmánál fontos, hogy rendszeresen járj orvoshoz, és a javasolt kezelést szigorúan tartsd be, az allergiát vagy az asztmás rohamokat kiváltó helyzeteket kerüld. Gondos és alapos odafigyelés, kezelés mellett a rohamok nagymértékben lecsökkenthetők.


Honnan tudhatod, hogy asztmás vagy?
Az idejében felismert asztma jól kezelhető, de alapos körültekintést, türelmet és önuralmat igényel.  tovább Tovább
Hogyan sportolj, ha asztmás vagy?
A közelmúltban még gyakran eltiltották az orvosok az asztmás betegeket a rendszeres testmozgástól. Mára ez némiképp megváltozott.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünetek tüdő asztma allergia
hirdetés