Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

5 érdekes dolog a memóriáról

2016.07.18. | Ötvenentúl.hu
Miért felejted el a jó emlékeket könnyebben? Miért nem tudod pontosan felidézni a pár évvel ezelőtti eseményeket? Mit tehetsz memóriádért? Minderre válaszolunk!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A legtöbben csak akkor kezdünk el foglalkozni a memóriánkkal, amikor már nem működik tökéletesen. Holott a memória egész életünk során törődést igényelne. Ideje egy kicsit közelebbről megismerkedned vele: összegyűjtöttünk 5 olyan érdekességet, amiről sokan még soha nem hallottak.

1. A segített memóriáról

Nem akarod elfelejteni, amit ma tanultál? Aludj rá. Az ideális esetben 90 perces szunyókálások segítenek abban, hogy a nap eseményei és a különböző elsajátított ismeretek rögzüljenek. Az éjszakai alvás alkalmával aztán az agy a nap során történtekből emlékképeket gyárt.

A tudósok egykor úgy vélték, hogy az emlékezet akkor fejlődik, mikor új neuronok jönnek létre a hippokampuszban. Kiderült, hogy inkább épp az ellenkezője igaz. Nemrég azt is felfedezték, hogy az egyéni memóriát javítja a migrén, a zene, a szokások, a cink, és az, ha gyermek módra gondolkodsz.

2. Az agyonhajszolt memóriáról

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a múltbeli eseményekről alkotott képünk könnyedén befolyásolható vizuális elemek segítségével. A tanulmány során közismert tüntetéseken készült fotókat mutattak meg a vizsgálati alanyoknak. Az egyik csoportnak módosították a képeket, a másiknak az eredetieket mutatták. Az első kép 1989-ből származik, amikor tankokkal zárták el a Tiananmen teret. Az eredeti képhez bámészkodó tömeget adtak hozzá. A második kép a 2003-as római háborúellenes tüntetésen készült, ahol rohamrendőröket és maszkos tüntetőket is montíroztak a képre. Akik a megváltoztatott képeket látták, több erőszakra és kárra emlékeztek, mint amennyi valójában történt. A képek hatására kevesebben jelezték, hogy részt vennének a jövőben hasonló demonstrációkban, mint azok, akiknek az eredeti képeket mutatták meg.

Az eredmény alapján elmondható, hogy a visszaidézést segítő vizuális élmény erősebb hatással van az agyra, mint a memória által előhozott képek. A teljes felidézést gátolhatja még a nátha, a marihuanás cigaretta, a futball, illetve korábbi kutatások szerint a férfiaknak általában gyengébb a felidéző képességük, mint nő társaiknak.

3. Az idősödő memóriáról

Részben azért, mert a hippokampusz funkciója az életkor előre haladásával hanyatlik, az idősebb korban epizódikus memóriánk elvész. Emiatt csökken a képességünk arra, hogy élénk emlékképeket idézzünk fel: mit láttunk, hallottunk vagy éreztünk korábban. Mivel az agynak ugyanazt a részét használjuk az emlékezés és a képzelet működésekor, idős korban gondot okozhat az is, hogy feltételes eseményeket képzeljünk el. Az aktív társasági élet fenntartásával és erős hittel azonban megelőzhető a memóriazavar.

Érdekes módon az elbutulás kockázati tényezői – az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint – egybevágnak a szív-és érrendszeri betegségekével. A tudósok felfedezték, hogy már egy tényező jelenléte megkétszerezi az elbutulás lehetőségét. Egyszerre mindhárom faktor hatszorosra növeli az esélyt. Ha ezeket kordában tartod, azzal megóvod a szívedet és az agyadat is.

Ezen kívül javítható az idősödő memória helyes étkezéssel, testmozgással, agytornával. A vércukorszint leesését megelőzheted napi ötszöri étkezéssel. Egyél teljes kiőrlésű magvakat, antioxidánsokat és omega-3 zsírsavat. Naponta tegyél rövid sétákat, végezz lazító és nyújtó gyakorlatokat. Agyad is tornáztasd fejtörőkkel, más gondolkodtató feladatokkal. A folyamatos agytorna kimutathatóan felére csökkenti az elbutulás veszélyét.

4. A tanult memóriáról

Az iskolázott egyének tudása általában később is magasabb szinten áll. A tanulmányok kimutatták, hogy minél többet tudunk, annál könnyebben tanuljuk meg a kapcsolódó témaköröket. A diplomás középkorúak a mentális felmérő teszteken felülmúlják kevésbé iskolázott társaikat. A tanultak felidézésének képessége azonban gyorsabban hanyatlik. Természetes, hiszen minél többet tudsz, annál többet is felejthetsz el.

5. A feldúlt memóriáról

A megrendítő események sokkal hosszabb hatást fejtenek ki, mint a jelentéktelen esetek, melyek nem sokáig maradnak meg az agy hosszú távú memóriáért felelős részében. A negatív emlékeket sokkal pontosabban tudjuk felidézni, mivel a próbatétel során az agy arra kényszerül, hogy egy bizonyos részletre koncentráljon.

A rossz emléket el lehet felejteni, de valószínűleg nagy erőfeszítést igényel majd. Ha sikerül, az agy először majd tagadja az emlék érzékeléssel kapcsolatos összetevőit, mielőtt eltávolítaná magát az emléket. Azt se feledd, hogy evolúciós nézőpontból észszerűnek tűnik a megrázó élmények rögződése. Egy faj túlélési esélyeit növeli az, ha képes emlékezni a veszélyes helyzetekre, hogy elkerülje újbóli előfordulásukat.


5 dolog, amit tudnod kell az alvásról
Ólmos fáradtság nap közben, nehéz elalvás éjszaka, hajnali felébredés, úgy érzed, most rögtön el tudnál aludni… Ismerős tünetek?  tovább Tovább
4 érdekes dolog a fájdalomról
Fájdalmat mindenki érzett már az életében. Vannak azonban olyan tények, melyekről nem sokat hallani. Íme, 4 dolog, amit biztosan nem tudtál!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tények emlékezés érdekes emlék memória


hirdetes