Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Feledékenység vagy Alzheimer-kór?

2014.07.21. | Ötvenentúl.hu
Természetesen emlékezetzavart sok más betegség is okozhat, a feledékenység nem feltétlenül jelent Alzheimer-kórt.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Korábban az Alzheimer-kórt ritkán előforduló betegségnek tartották, azonban az 1970-80-as években kiderült, hogy jóval több embert érint, mint azt korábban feltételezték. Mára a szívbetegségek, rosszindulatú daganatok és az agyvérzések után az Alzheimer-kór a negyedik leggyakoribb halálok a fejlett országokban. Az „évszázad betegségének” nevezik, mert párhuzamosan az átlagéletkor emelkedésével ugrásszerűen megnőtt az Alzheimer-betegség előfordulása. Magyarországon a betegség gyakoriságáról nem rendelkezünk pontos számokkal, de becslések szerint hazánkban 100.000-150.000 Alzheimer-kóros beteg él.

Mi is az Alzheimer-betegség?

Az Alzheimer-betegség egy ismeretlen eredetű idegrendszeri kórkép, amelynek hátterében az idegsejtek pusztulása áll. Az Alzheimer-kór az időskori demenciák leggyakoribb oka. A demencia latin eredetű kifejezés („de” = nélkül, megfosztva valamitől; „mens” = elme, értelem), orvosi értelemben olyan tünetegyüttes, amelyet az emlékezés, a gondolkozás, a tájékozódás zavara és a mindennapi cselekvésekben bekövetkező hanyatlás jellemez.
Az időskori demenciákat 50-60 százalékban az Alzheimer-betegség okozza, 15-20 százalékban érrendszeri okok (pl. agyvérzés) állnak a demencia háttérében. A demenciák fennmaradó kisebb részét egyéb, ritkábban előforduló betegségek okozzák.
Az Alzheimer-betegség progresszív jellegű, tehát a kialakulása után folyamatosan halad előre, az intellektuális hanyatlást végül gyors testi leépülés és halál követi. A kórlefolyás a tünetek megjelenését követően átlagosan 8-10 év, ami azonban nagy egyéni különbségeket mutathat.

Mi okozza az Alzheimer-betegséget?

Bár világszerte nagy erőkkel folynak az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatások, a betegség pontos oka egyelőre nem feltárt.
Ismerünk azonban olyan tényezőket, amelyek növelni, illetve csökkenteni képesek a betegség kialakulásának a kockázatát. A rizikófaktorok közül a legfontosabb az életkor. A betegség elsősorban a 65 év feletti korosztályt érinti, bár ritkán fiatalabb életkorban is indulhat a kórkép. 65 éves kor felett minden +5 évvel megduplázódik az esélye annak, hogy valaki Alzheimer-kóros legyen. Az életkor mellett szerepet játszanak még genetikai tényezők (az esetek 5-10 százalékában van családi halmozódás), eszméletvesztéssel járó korábbi fejsérülés, valamint mindazok a rizikótényezők, melyek a szívérrendszeri betegségekre is hajlamosítanak (magas vérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség, elhízás).
Védő tényezőnek tekintik a magasabb iskolai végzettséget, valamint a rendszeres testi és szellemi aktivitást.

Melyek az Alzheimer-betegség tünetei?

A betegségre igen jellemző, hogy a tünetek lappangva, hónapok-évek alatt jelennek meg. A legkorábbi tünet a feledékenység, az új dolgok megtanulásának nehézsége, a koncentráció csökkenése és szétszórtság. Az emlékezés zavara elsősorban az ún. rövidtávú memóriát érinti. Mivel agyunkban a régmúlt emléknyomai rögzülnek a legmélyebben, a régi emlékek a betegség súlyosabb formáiban is megmaradhatnak, miközben a friss élmények felidézése már komoly nehézséget okoz (például mi történt tegnap, reggelizett-e a beteg). Ma már nem elfogadható az a nézet, amely szerint a feledékenység az idősödés kísérőjelensége lenne. A tünetek felismerése a hozzátartozók, sőt gyakran a háziorvosok számára sem egyszerű. A betegek későn kerülnek pszichiáter vagy neurológus szakorvoshoz, ezért mind a betegség diagnózisa, mind a gyógyszeres terápia elindítása éveket késhet.
A fokozódó emlékezetzavar a betegség vezető tünete, ám ezt idővel más tünetek is követik. Ilyen az ítélőképesség csökkenése, az időben és térben való tájékozódás nehézsége (elkóborlás), mindennapi cselekvések megtervezésének és kivitelezésének zavara (főzés, bevásárlás), a hangulat és a személyiség megváltozása (nyugtalanság, agresszió). A betegség súlyos formáiban a beteg nem ismeri meg a hozzátartozóit, a beszéd összefüggéstelen, az elemi napi működések (étkezés, tisztálkodás, toaletthasználat) zavart szenvednek, és a beteg folyamatos felügyeletet igényel. Természetesen emlékezetzavart sok más betegség is okozhat, a feledékenység nem feltétlenül jelent Alzheimer-kórt. Mindenképpen fontos azonban, hogy feledékeny hozzátartozódnál gondolj az Alzheimer-kór lehetőségére, és juttasd el a megfelelő szakemberhez.

Hogyan lehet diagnosztizálni az Alzheimer-betegséget?

A diagnózist csak hozzáértő szakember (pszichiáter, neurológus) állíthatja fel alapos kivizsgálás után. Ez a kivizsgálás részletes neurológiai és belgyógyászati vizsgálatot, neuro-pszichológiai teszteket, laborvizsgálatokat és valamilyen agyi képalkotó vizsgálatot (CT, MRI, PET, SPECT) foglal magába.

Gyógyítható az Alzheimer-betegség?

Olyan gyógyszerrel, amely a betegség hátterében álló idegsejtpusztulást megállítaná vagy visszafordítaná, egyelőre nem rendelkezünk. A jelenleg rendelkezésre álló korszerű gyógyszerek a betegek tüneteit képesek hatékonyan javítani, valamint a betegség lefolyását lassítani. A szakmai ajánlások a korai diagnózis jelentőségét és a gyógyszeres terápia korai elindítását hangsúlyozzák. A gyógyszerek mellett fontos a beteg megfelelő táplálkozásának, személyes higiénéjének és nyugodt környezetének biztosítása. Fontos, hogy a beteget olyan – az állapotának megfelelő – feladatokkal és tevékenységekkel lássuk el, amelyek teljesítése nem okoz számára túl nagy nehézséget vagy frusztrációt.

Mit tegyek, ha az a gyanúm, hogy a hozzátartozóm Alzheimer-kóros?

Fontos, hogy ne teszteld a saját vagy hozzátartozód emlékezőképességét nap mint nap, mert ez felesleges stresszt okoz. Amennyiben arra gyanakszol, hogy a hozzátartozód Alzheimer-kórban szenved, keresd fel a háziorvosodat, aki a kivizsgálás első lépései után a kezelésben járatos pszichiáter vagy neurológus szakemberhez irányít majd.


Az Alzheimer-kór első jelei
Egy gyógyíthatatlan betegség, amelynek jobb, ha ismered a lefolyását és a figyelmeztető jeleit.  tovább Tovább
5 fontos dolog az Alzheimer-kórról,...
Az Alzheimer-kór még mindig a visszafordíthatatlan betegségek közé tartozik. Félelem helyett ismerd meg!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

alzheimer Alzheimer-kór emlékezet agy


hirdetes