Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

4 egyszerű memóriajavító tipp

2013.06.11. | T. Puskás Ildikó
Sajnos az öregedést nem tudod megállítani, de a sok esetben ezzel együtt járó memóriaromlást igen. Hogyan?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Ma már bizonyított tény, hogy vannak olyan, úgynevezett objektív tényezők, amelyek segítségével az egyén – nem kis mértékben – képes befolyásolni korosodásának „ütemét”. A különféle, öregedéssel foglalkozó (gerontológiai) kutatások azt igazolják: öregedésünk „milyenségében” meghatározó szerepe lehet az életmódunknak, életszemléletünknek, vagyis ha nem állíthatjuk is meg az időt, mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy az évek múlása ne a testi, szellemi leépülésünket jelentse.

Jóllehet az idősödésnek vannak bizonyos, általános jellegzetességei – például a kötőszövet rugalmasságának elvesztése (azaz a ráncosodás), a hajzat és a szőrzet őszülése, ritkulása, a fogak romlása, kihullása, az érzékelés (hallási, látási, szaglási, ízlelési képességek) és az izomzat gyengülése, a mozgás lassulása és nehézkessé válása, a reflexműködések tompulása, a csont-ízületi rendszer rugalmasságának elvesztése –, ezeknek a folyamatoknak egy része tudatos táplálkozással, megfelelő életvitellel késleltethető.

A közvélemény – tévesen – az öregedés korspecifikus „tünetei” közé sorolja az agy teljesítőképességének (az emlékezet, a koncentrációs készség) fokozatos hanyatlását is. Ennek azonban nem feltétlenül kell bekövetkeznie.

Annyi éves vagy, amennyinek érezni akarod magad!

Ahhoz, hogy idősödésedet a lehető legjobb irányban befolyásold, felül kell vizsgálnod az életmódodat, rövid (napra, napokra) és hosszú távra (hetekre, hónapokra) egyaránt tervezned kell a tennivalóidat, az életedet.

Az is fontos, hogy időskorban is merj és akarj új tevékenységekbe fogni (hobbi, nyelvtanulás, számítógépes ismeretek elsajátítása). A tanulás nemcsak új ismereteket ad, hanem karbantartja a szellemi „erőnlétedet” is. Ehhez választhatod az élethosszig tartó tanulás szervezett formáit, a nyelvtanulástól a különféle szabadegyetemek látogatásáig.

Fizikai és szellemi aktivitásod, memóriád megőrzéséhez nélkülözhetetlen, hogy megőrizd emberi kapcsolataidat (is). Fenntartásuk, ápolásuk legalább olyan fontos és pozitív hatású, mint a napi, rendszeres mozgás, a megfelelő étkezés, a pihenés és a kikapcsolódás helyes arányainak megtalálása.

Minthogy minden életszakasznak megvannak a maga krízisei, meg kell tanulnod a belső gyötrődéseid, kételyeid, szorongásaid „kezelését” is. Ennek leghatékonyabb módja a pozitív életszemlélet elsajátítása.

Fordíts az eddiginél nagyobb figyelmet az élet egyszerű dolgaira, tudj és akarj örülni minden új napnak, éld meg aktívan és odafordulással a nap minden áldott óráját.

Tennivalód van tehát a koroddal… A te felelősséged is, hogy harmonikus, kiegyensúlyozott időskort mondhass a magadénak.

Tudatosítsd magadban: a korosodás nem kóros, hanem természetes folyamat, amellyel „meg lehet barátkozni”, amennyiben – amíg megadatik – valóban teljes, minőségi életet akarsz élni, emberi méltóságod megőrzésével.

Agykarbantartó tippek

  1. Az agy működését felfrissíti a jó levegőn végzett könnyű fizikai munka, például a kertészkedés, a nyugodt tempójú séta.
  2. A tudatos lazítás megnyugtatja, egyben serkenti is az agyat (a relaxáció kifejezetten hasznos lehet).
  3. A szellemi erőnlét fokozására alkalmasak: az olvasás, a sakk, de a logikai, sőt a kártyajátékok is.
  4. A szellemi frissesség megőrzésében fontos szerepe van a megfelelő táplálkozásnak is. Figyelj arra, hogy szervezeted semmiféle ásványban és vitaminban ne szenvedjen hiányt. A tejtermékekben, hüvelyesekben, olajos magvakban található aminosavak fokozzák az agy teljesítőképességét.

5 érdekes dolog a memóriáról
Miért felejted el a jó emlékeket könnyebben? Miért nem tudod pontosan felidézni a pár évvel ezelőtti eseményeket? Mit tehetsz memóriádért? Minderre válaszolunk!  tovább Tovább
Szabadulj meg az öregségi foltoktól!
Nem valami szépek, de természetesek és teljesen ártalmatlanok: az öregségi foltok mindenkit utolérnek valamikor az élete folyamán.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

memória öregedés tippek megelőzés


hirdetes