Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Memóriaserkentő ételek és italok

2016.10.03. | Gregus Judit Alexandra
A táplálkozás fontos szerepet játszik a memória állapotának megőrzésében. Tippek és tanácsok következnek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az agyban az emlékezet működése összetett folyamat: minden inger, amely valaha ért, és ér a jövőben, lenyomatot hagy, és más ingerekkel összekapcsolódva emlékként raktározódik el. Érzések, mozdulatok vésődnek be, és akár egy illat is elég ahhoz, hogy felidéződjön egy kedves vagy egy rossz emléked. Annyiféle információt raktároz el az agy a mindennapokban, hogy törvényszerűen kiesnek néha bizonyos emlékképek, információmorzsák.
Ahogy telik az idő, változhat, hogy mennyire gyorsan tudsz felidézni egy bizonyos emléket, a korábban automatikus mozdulatok itt-ott megakadhatnak. A memória kopása, bár egy bizonyos szintig természetes folyamat, mégsem szükségszerű. Sok tényező közrejátszik abban, hogy milyen a memóriád állapota: az öröklődő hajlamok, esetleges betegségek, a szedett gyógyszerek, az életkorod, a fizikai állapotod és a táplálkozásod egyaránt.

Hogyan hat a táplálkozás a memória működésére?

A hatékony koncentráció, az ingerek befogadása, feldolgozása és elraktározása nagyban függ az agysejtek közötti ingerületek szabad áramlásától. Az agysejteknek minél több oxigénre, vitaminra, fehérjére, energiára van szükségük, melyet többek között a vérben lévő glükóz, vitaminok és aminosavak biztosítanak. Az agy azonban ezeket nem képes tárolni, ezért a naponta többszöri kielégítő tápanyagbevitel biztosítja a megfelelő működéshez szükséges energiát. Az elfogyasztott ételek minősége és tápanyagtartalma, alapvető az ingerületátvivő anyagok termelődésében.

Memóriaserkentés kis odafigyeléssel

Van néhány kulcsfontosságú tápanyag, mely fokozza, vagy éppen lerontja az agyi tevékenységet. Pár összetevő, amelyre jó, ha figyelsz:

Magas cukor- és zsírtartalom

Mind a magas – főleg telített zsírtartalmú –, mind a magas cukortartalmú ételek felboríthatják a szervezet energiafelhasználását. Tompának és nehézkesnek érezheted magad tőle, vagy éppen felpörgöttnek, de ez az állapot csak rövid ideig tart. Az ilyen ételek tartós fogyasztása azonban hosszú távon is hat.
Az úgynevezett „jó koleszterin” fontos szerepet tölt be az emlékezet frissen tartásában. Nem okoz olyan lerakódásokat az agyi erekben, mint a telített zsírok, így nem tömíti el az ereket, ami később érszűkülethez vezethet. Ilyen „jótékony” zsírok például a növényi olajokban (pl. olívaolaj, lenolaj), diófélékben, olajos magvakban és tengeri halakban találhatók.
Ami a cukrokat illeti: idősebb korban a szervezet nehezebben tudja a vérben lévő glükózt energiává alakítani, így érdemes rostos, lassan felszívódó szénhidrátokat, teljes kiőrlésű gabonaféléket is fogyasztanod.

Zöldségek

A legjobb memóriajavító ételek a zöldségek közül kerülnek ki! Sok bennük a vitamin, a rost, és a flavonoid, azaz olyan gyógyhatású növényi vegyület, mely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, védi a sejteket, serkenti a véráramlást, karbantartja az ereket.
A zöldségek közül a káposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a cékla, az avokádó, a spenót is nagyon hasznos! Ezen túl jó hatással van még a fokhagyma és a búzacsíra is a szervezetedre.
A spenót gazdag E-vitaminban, megtalálható benne továbbá a vas, mely segíti a sejtek oxigénellátását, de folsavban is igen gazdag, mely más B-vitaminokkal együtt nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez.
Egy recept, amit érdemes kipróbálni:

Ricottával töltött spenótos palacsintabatyu

Hozzávalók:

Palacsintához:

  • 20 dkg tönkölybúza liszt
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj (olvasztott)
  • 25 dkg spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl szódavíz
  • 1 teáskanál só

Töltelékhez:

  • 50 dkg ricotta
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A spenótleveleket dobd forrásban lévő, sós vízbe, forrald 1-2 percig, majd öblítsd le hideg vízzel. Ha kicsit lehűlt, nyomd ki belőle a felesleges vizet, majd turmixold össze a tejjel és a fokhagymával. Keverd hozzá a tojást, a lisztet, a sót és annyi szódavizet, hogy normál palacsintatészta-állagú legyen. Tedd 1 órára a hűtőbe, majd süsd ki a palacsintákat, de a normál palacsintánál kicsit vastagabbra. A töltelékhez a ricottát ízesítsd igény szerint sóval és borssal, majd töltsd meg a palacsintákat, hajtsd rá a szemközti oldalakat, tekerd fel, és kész a batyu.

Fontos a folyadékbevitel!

A kiszáradás az agyműködésnek sem használ, így figyelj arra, hogy elegendő vizet igyál, minimum napi 2 liter az ajánlott mennyiség!
Ezenkívül a zöld tea igen hasznos, mivel serkenti az agyműködést, és élénkítő hatású. De naponta egy deci bor is az egészséged szolgálja, mivel a bor bőséges flavonoidforrás, ahogy az egyéb gyümölcs- és zöldséglevek, turmixok is, melyeket magad is elkészíthetsz otthon.

Ananászos céklaturmix

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej cékla reszelve
  • fél ananász felkockázva
  • 1 nagy marék eper
  • 1-2 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 fél citrom leve
  • méz ízlés szerint

Elkészítés:

Tedd bele a turmixgépbe az összes hozzávalót, és önts hozzá annyi vizet, hogy még éppen ne lepje el. Turmixold össze, és ha szükséges, még hígítsd egy kis vízzel. Hűtve még finomabb lesz!

Néhány meglepő alapanyaggal és kis odafigyeléssel megőrizheted a memóriád frissességét, és találhatsz arra is eszközt, ha élénkítésre van szükséged.


3 tuti tipp a memóriád...
A memóriád nem csupán egy kvízműsort nézve jut szerephez, a karbantartott emlékezet elengedhetetlen a mindennapokban.  tovább Tovább
9 szuper trükk, hogy javítsd a...
Nehéz elfogadni a korral járó változásokat, de van, amikor nem is kell: a memóriaromlás például hatékonyan lassítható!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tippek recept memória






hirdetes