Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

A leggyakoribb alvászavarok

2012.07.03. | Ferenczy Mária
Álmatlanul forgolódsz? Sokszor felébredsz? Esetleg állandó álmosságtól szenvedsz? Az alvászavar igen gyakori probléma, ismerkedj meg vele közelebbről!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Alvásra mindenkinek szüksége van. Alvás nélkül már néhány nap elteltével komoly pszichés zavarokat észlelhetsz magadon, nem tudsz koncentrálni, könnyen manipulálhatóvá válsz. Azon kívül, hogy pihentet, az alvás regenerálja az agyműködést, jó hatást gyakorol a stresszel és a betegségekkel szembeni ellenállásra, szabályozza a szélsőséges hangulatingásokat.

A felnőtt szervezet számára napi 7-8 óra alvásra mindenképpen szükség van. A túl kevés pihenésnek pedig végzetes következményei lehetnek. Felsorolni is nehéz, hogy az elmúlt évek kutatásai hányféle betegséggel hozták összefüggésbe az alváshiányt. Cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, magas vérnyomás: csak néhány a legtöbb halálesetért felelős betegségek listájáról. Ezen kívül nem szabad elfelejteni a nem megfelelő mennyiségű alvás párkapcsolati problémákra gyakorolt hatását, a depressziót, az immunrendszer gyengülését.

Érdemes tehát alaposabban is megismerkedni a legfontosabb alvászavarokkal, hiszen ezek nem csupán a napodat, kedélyállapotodat, de az egészségedet is tönkretehetik.

Álmatlanság (inszomnia)

A leggyakoribb alvászavar. Következménye lehet számos (például hormonális, idegrendszeri, vérkeringéssel, depresszióval vagy allergiával összeköthető) betegségnek, de maga az öregedési folyamat is előidézheti. Az idősek alvásszerkezete jelentősen megváltozik: az éjszaka rövidebb, kevésbé pihentető szakaszokra bomlik, ezáltal jellemzőbbé válik a nappali elszenderedés. Velejárója a korai ébredés, a nehéz elalvás, fokozhatja a kényelmetlen fekhely vagy a túl magas hálószobai hőmérséklet. Egy kellemetlen emlék, az állandó aggodalom vagy szorongás, avagy ellenkezőjük, a lelkesedés és tervezgetés mind kiválthatnak inszomniát. Jelentkezhet továbbá gyógyszerek mellékhatásaként is.

Aluszékonyság (hiperszomnia)

A fokozott alváskésztetés gyakran az elégtelen alvás következményeként jelenik meg napközben, de megjelenhet önálló jelenségként is. Depresszió, trauma vagy állandó stresszhelyzet kapcsán gyakran előfordul, hogy az ember az alvásba menekül.

Narkolepszia

Hirtelen, rohamszerűen, napközben jelentkező alváskésztetés. Előfordulása nagyon ritka, ugyanakkor veszélyes. Általában genetikai alapja van.

A cirkadián-ritmus zavara

Az alvás és ébrenlét ciklikus váltakozásának ritmusában fellépő zavar, kiválthatja például több időzónán átívelő repülőút, vagy hirtelen műszakváltás a munkában. Mivel abban az időszakban, amikor tested saját ritmusa szerint pihenne, aktívnak kell lenned, és akkor kellene pihenned, amikor egyébként tevékenykednél, mind az alvás időtartama, mind a minősége változik.

Paraszomniák

Az alvás közben fellépő különleges jelenségek – mint például a rémálom, a fogcsikorgatás vagy az alvajárás – gyűjtőneve. Gyerekkorban gyakori, felnőttkorban folyamatos jelenléte általában valamilyen pszichés betegséghez társul.

Az alvászavarok kezelése

Saját magadon leginkább egy tartós életmódváltással segíthetsz, amelynek része a rendszeres mozgás, a könnyű vacsora és a relaxáló, megnyugtató alvásközeli tevékenységek (például olvasás, lazító fürdő, nyugtató tea kényelmes elfogyasztása stb.). Érdemes naplót vezetned arról, hányszor és miért ébredsz fel éjszaka, emlékszel-e álmokra, milyen zavaró tényezőket tapasztalsz. Ez a későbbiekben sokat segít az alvászavarok esetleges lelki okainak feltárásában. Ha elalvási gondjaid, gyakori éjszakai ébredéseid, eddig nem jellemző hangulatváltozásaid több héten át fennállnak, és a szokásosnál jóval fáradtabb vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz!

Néhány „jó éjszakát” tipp

  • Az alvás elősegítésére kipróbálhatod a valeriánát (macskagyökér), a komlót vagy a levendulát. Mind nyugtató hatású, és remek tea készíthető belőlük. A levendulát illóolajként is alkalmazhatod, csepegtethetsz belőle az esti fürdővizedbe is.
  • Ha nem vagy nagy tearajongó, igyál meg egy pohár pohár meleg tejet.
  • Ne menj későn edzeni. Noha egy kiadós séta kimondottan jó hatással lehet az alvásra, a felpörgött test nehezen nyugszik meg, ezért esti edzés után csak később és nehezebben fogsz tudni elaludni.
  • Könnyű vacsora – az emésztéshez idő kell. Ha megterheled a  szervezeted, az rossz hatással lesz az elalvásra, sőt az éjszakai felébredések is gyakoribbá, hosszabbakká válhatnak.
  • Alakíts ki elalvási rituálét – ha mindennap közel azonos időben (jóval éjfél előtt), azonos tevékenységeket követően mész ágyba, és reggel azonos időben kelsz fel, könnyebben fogsz elaludni, mert tested automatikusan rááll a ritmusra, és napközben kevésbé leszel fáradt.
  • Alvás előtt ne igyál koffeintartalmú italt (kávé, fekete tea, kóla), se alkoholt, ne fogyassz sok édességet, ne dohányozz – ezek mind élénkítő hatásúak és az alvásminőséget rontják.
  • Szellőztess ki lefekvés előtt, tartsd a szobát megfelelő hőmérsékleten egész éjjel, és aludj sötétben.
  • Az ágyat alvásra (vagy arra a bizonyos elalvás előtti egészséges és élvezetes testmozgásra) használd – ne egyél, olvass vagy morfondírozz benne.
  • Ha a fenti tippek nem segítenek, és továbbra is elalvási vagy átalvási nehézségekkel küzdesz, érdemes orvoshoz fordulni. Az alvászavarok kezelés hiányában hamar krónikussá válhatnak, amely belgyógyászati betegségeket is előidézhet. Ma már korszerű altatószerek állnak rendelkezésre, amelyekhez nem alakul ki hozzászokás, és a másnapi koncentrációt sem zavarják.

Alvászavart és rákot is okozhat!
Ugye neked is van tévéd, számítógéped, mikrohullámú sütőd? Utazol villamossal, esetleg lakókörnyezetedben magas feszültségű vezeték húzódik?   tovább Tovább
5 dolog, amit tudnod kell az alvásról
Ólmos fáradtság nap közben, nehéz elalvás éjszaka, hajnali felébredés, úgy érzed, most rögtön el tudnál aludni… Ismerős tünetek?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

alvászavar alvásproblémák alvás tünet


hirdetes