Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Mi állhat az állandó fáradtság hátterében?

2012.05.23. | Ötvenentúl.hu
Ahogy telnek az évek, alvásigényünk közismerten csökken. Az kisebb igény ellenére mégis állandó fáradtsággal küzdesz?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A probléma nem is feltétlenül azzal van, hogy esetleg kevesebbet alszol (bár ha beszámítod a napközbeni kis szunyókálásokat, talán nem is alszol sokkal kevesebbet), mint korábban, hanem azzal, hogy az alvás minősége romlik. Ez annyit jelent, hogy rövidebb ideig maradsz a mélyalvás szakaszában, és reggel ugyannyi alvással töltött idő után is fáradtabban ébredsz, mint azelőtt. Ezeket a változásokat – bár nagyrészt természetes velejárói az öregedésnek – nem kell teljes egészében elfogadnod, tehetsz ellenük.

A belső óra

Belső órád a nappalok és az éjszakák váltakozásával, a fény mennyiségétől függően szabályozza alvásodat és ébrenlétedet. Az életkor előrehaladtával a belső óra gyakran elállítódik, így 55 év felett főleg erre vezethető vissza, hogy sokasodnak az alvászavaros időszakok. Ilyenkor reggel nem ébredsz frissen, és este nem a megfelelő időben álmosodsz el, gyakori a nappali álmosság vagy akár szunyókálás, bóbiskolás is. Mivel ebben a korban is fontos a nappali frissesség és teljesítőképesség, a jó alvás érdekében érdemes orvoshoz fordulni.

Miért alszol rosszul idősebb korban?

Mozgáshiány: Magyarországon sajnos igaz, hogy minél idősebbek vagyunk, annál kevesebbet mozgunk. Régóta ismert tény, hogy a mozgáshiány különböző betegségek kialakulásához vezethet, ám kevesen tudják, hogy az alvási képesség csökkenését is eredményezheti.

A társas kapcsolatok hiánya: az idősebb emberek gyakrabban magányosak, vagy legalábbis sokkal kevesebbet érintkeznek másokkal, mint a fiatalok. A társas érintkezés, a beszélgetések családtagokkal, barátokkal mind hatnak a belső órára, így az alvásra is.

Fényhiány: az idősebb emberek gyakran tartózkodnak otthon, nem sokat mozdulnak ki a négy fal közül. A fényhiánynak komoly következményei lehetnek, hiszen a fénynek és a sötétségnek fontos alvásszabályozó hatása van. Még a legvilágosabb lakásban is sokkal kisebb a fényerő, mint a szabad levegőn.

Elállítódott belső óra: 50-55 év felett az agyban található belső óra működése minden külső ok nélkül is gyengülhet, ezért kevesebb alvást szabályzó anyagot termel.

Napi rutin: idősebb korban sokkal érzékenyebbek vagyunk a környezet és a rögzült szokások változásaira. Minden apró változás negatívan befolyásolhatja a belső óra működését.

Mit tehetsz a jó alvás érdekében?

  • Végezz napi rendszerességgel, képességeidnek megfelelő testmozgást! Ha mozgásodban korlátozott, esetleg ágyhoz kötött vagy, kérheted gyógytornász segítségét. Az izmok alapos átmozgatása mindenképpen segíthet.
  • Az életvitel napi rendszerességének még nagyobb szerepe van, mint fiatalabb korban! Fontos, hogy mindennap próbálj meg ugyanabban az időben kelni, étkezni és lefeküdni. Figyelj oda, hogy legyél szabad levegőn is, és mozogj a lehetőségeidhez mérten!
  • Ha nehézségeid vannak az éjszakai alvással, igyekezz a nappali szunyókálásokat elkerülni!
  • Nagyon fontos a sok fény. Menj szabad levegőre mindennap, még télen is! A fényerősség sokszor a látszólag borongós, téli napokon is jóval nagyobb kint, mint bent, a jól megvilágított lakásban.
  • Igyekezz minél több időt társaságban eltölteni. Ha nehezedre esik is kimozdulni, mindenképpen keress társas kikapcsolódási lehetőségeket!
  • Ha egy hónapnál hosszabb ideig állnak fenn alvási panaszaid, feltétlenül fordulj orvoshoz, hogy tisztázd, nem húzódik-e meg mögöttük valamilyen betegség!
  • Orvosodtól azt is megkérdezheted, lehet-e a gyógyszereid valamelyikének mellékhatása az alvászavar, s ha igen, nem helyettesíthető-e másik szerrel.
Fontos!

Mindezektől függetlenül az orvosi segítség számos formája elérhető az alvási panaszok enyhítésében, így mindenképpen érdemes tanácsot kérned!


3 döbbenetes tévhit az alvásról
Életünk egyharmadát alvással töltjük, alvás nélkül nem működik jól az agyunk, mégsem vagyunk tisztában bizonyos alapvető tényekkel.  tovább Tovább
A leggyakoribb alvászavarok
Álmatlanul forgolódsz? Sokszor felébredsz? Esetleg állandó álmosságtól szenvedsz? Az alvászavar igen gyakori probléma, ismerkedj meg vele közelebbről!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kezelés tippek alvásproblémák tünet alvás


hirdetes