Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Hogyan történik? Az allergiavizsgálat

2011.08.24. | Kónya Orsolya
Ahogy virágozni kezd az első növény, a pollenekre érzékenyek számára kezdődik a tüsszögés. Teszttel kiszűrhető a bűnös.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Ha szeretnéd tudni, miért viszket a bőröd, miért tüsszögsz állandóan, esetleg mitől dagad be a szemhéjad, miért kapar a torkod, érdemes elmenned allergiavizsgálatra. Ugyanakkor ezek a tünetek nem csak az allergia tünetei, tehát érdemes más szakorvossal is beszélned.

Kezdeti lépések

Bármilyen vizsgálatra jelentkezel is, az első és legfontosabb: alaposan figyeld meg, milyen körülmények között jelennek meg a tüneteid. A lakásban vagy a városban? Kirándulásokon? Akkor, ha valamilyen ételt eszel? Mi van, ha ugyanezt az ételt valami mással együtt eszed? Akkor is megjelennek a tüneteid?
Érdemes magadat jó előre megfigyelni, esetleg jegyzetelni, hogy az allergiavizsgálat előtt alaposabb képet adhass az orvosnak.

Milyen allergén?

A kezelés, illetve a megelőzés szempontjából elengedhetetlen annak tisztázása, milyen allergénekre vagy érzékeny, hiszen akár az is múlhat rajta, hogy gyógyszert kell-e szedned vagy elég a megelőzés. Az allergéneket alapvetően öt csoportba sorolhatjuk:

  1. méh, darázs és más rovarok csípése;
  2. légköri allergének: pollen, toll, szőr, házi por és atkája, penészgomba;
  3. étel: olajos magvak (pl. mogyoró, dió, mandula), tojás, tej, kagyló- és halfélék, eper, kivi…;
  4. gyógyszerek: penicillin és származékai, egyes fájdalomcsillapítók és érzéstelenítők;
  5. egyéb allergének: fém, festék, gyanta, ragasztó...

Hogyan alakul ki az allergiás reakció?

Az allergia a szervezet túlzott válasza olyan anyagokra, amelyek egészséges emberben semmiféle reakciót nem váltanak ki. Megjelenése akár felnőttkorig is húzódhat, a gyerekkori allergia „kinövésére” viszont nagy az esély.
Amint az allergén a szervezetbe jut, elkezdődik a test automatikus válaszreakciója. Az allergén a nyálkahártyákon (orr, szem, garat), a bőrön (rovarcsípés, érintés) vagy az emésztőszervrendszeren keresztül jut a véráramba.
A T-sejtek a sejt védekező rendszerében játszanak szerepet. Ebben az esetben az a feladatuk, hogy az allergénből származó antigént azonosítsák és felismerjék. Ezután olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek aktiválják az immunrendszer B-sejtjeit. A B-sejtek – amelyek legfőbb feladata, hogy az immunválaszt elősegítsék – immunglobulin-E molekulákat (IgE) kezdenek termelni az allergén ellen. Az allergiavizsgálatok során ezeknek a molekuláknak a szintjét határozzák meg. Az ellenanyagok az immunrendszer hízósejtjeihez tapadnak, amelyek felületén több ezer receptor helyezkedik el. A hízósejtek nagy számban találhatók a légutakban és a bélrendszerben, ahol az allergének a szervezetbe juthatnak.
Ha a szervezet ismét találkozik az allergénnel, az kapcsolódik az érzékennyé vált hízósejtekhez, amelyek kémiai anyagokat (például hisztamint) bocsátanak ki. A hatás: viszketés, orrfolyás, tüsszögés stb.

Bőrteszt

Az allergia kimutatásának egyik legismertebb, legrégebbi módja a bőrteszt. Ha bőrtesztet végeznek rajtad, az orvos először alaposan kikérdez, és felméri, hogy mindennapjaid során milyen allergénekkel találkozhatsz. A beszélgetés feltárja a környezetedet is, például kitér arra, hogy van-e allergiás a családban, dohányzol-e, légkondicionált-e a lakásod, vagy vannak-e háziállataid. Ekkor lehet jelentősége a jegyzeteidnek is. Fontos, hogy átgondold azt is, szedsz-e olyan gyógyszert, amely befolyásolhatja az eredményt.
Maga a teszt egyszerű módszerrel zajlik. A bőrt fertőtlenítőszerrel átdörzsölik. A megbeszélés során „gyanúsnak” minősített allergének kivonatát a bőrre helyezik, amelyet előzetesen megkarcolnak. Így az allergén bejuthat a véráramba, és allergiás reakciót válthat ki. Ez lehet egy kisebb, viszkető folt, de fennáll a hevesebb reakció – akár fulladás – veszélye is. Ha a bőrteszt során ilyen fordul elő, ne ess pánikba, a szakember egyből letörli az adott kivonatot a bőrödről.
Nagyon fontos, hogy csupán a bőrteszt alapján senkit nem minősíthetnek allergiásnak, minden esetben fül-orr-gégész szakvéleményére, légzésfunkció-vizsgálatra vagy alapos táplálékallergia-vizsgálatra is szükség van, adott esetben a vértesztet sem hagyhatod ki.
Egy hivatalos, validált kérdőív segítségével azok a betegségek is kiszűrhetők, melyeknek az allergiás náthához hasonlóak a tünetei.


Vigyázz! Nagy erővel támad a...
A pollenallergiában szenvedők számára a virágba boruló fák a gyógyszerek, cseppek és sprayk beszerzésére figyelmeztetnek.  tovább Tovább
Allergia: így tehetsz keresztbe...
Tudtad, hogy ha allergiás vagy a poratkákra, a vízi rákkal is vigyáznod kell? Íme, néhány tuti tanács, hogyan kerüld el a bajt.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

teszt allergia bőr
hirdetés