Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Rovarcsípés-allergia: lehet, hogy érintett vagy?

2011.07.27. | Gregus Judit Alexandra
A nyári szezonban gyakrabban vagy kitéve rovarcsípés veszélyének. Figyelj a jelekre, hogy megtudd, allergiás vagy-e!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Nyáron, amikor többet jársz a szabadban, és a rovarok is elszaporodnak, könnyebben érhet rovarcsípés, ami sok kellemetlenséggel járhat. A csípéskor legtöbbször méreganyag jut a szervezetedbe, melynek hatására a bőröd kipirosodik, és égő, viszkető érzés jelenik meg. Figyelned kell azonban a tested reakcióra, ugyanis a normál reakciókon túl megjelenő tünetek allergiára utalhatnak! Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 4 százaléka szenved rovarcsípés-allergiában. Az ő szervezetük reakciója sokkal hevesebb és veszélyesebb, akár még életveszélyes is lehet, legyen szó szúnyog-, kullancs-, méh- vagy darázscsípésről.

Rovarcsípések fajtái

A különböző rovarok különbözőképpen reagálnak az emberi közelségre. A legtöbbjük veszélyre reagálva szúr vagy mar, de a szúnyogok és a kullancsok számára a csípés a táplálkozás része. Az eltérő csípések más-más reakciót válthatnak ki a bőrön.

 • Marás méreganyag nélkül: tulajdonképpen harapást jelent, általában a futrinka és a csibor mar méreganyag nélkül, ez allergiás reakciót nem válthat ki.
 • Marás méreganyaggal: a pókokra, a vörös hangyákra és százlábúakra jellemző, de a legtöbb hazánkban honos faj mérge normál esetben veszélytelen.
 • Szúrás méreganyaggal: a krotoxint tartalmazó anyag a méhek és a darazsak fullánkjának méregcsatornáján keresztül távozik. Veszélye, hogy a méheknél szúrás után a fullánk a végén lévő horgok miatt a beleakad a bőrbe, így hosszabb ideig juthat méreg a szervezetedbe.
 • Vérszívás: a szúnyogfajokra jellemző leginkább, de egyes légyfajoknál is előfordulhat. A szúnyogok esetében csak a nőstények táplálkoznak ily módon.


Allergiát vagy életveszélyes csípést okozó rovarok a Hymenopterák rendjéhez tartozó darazsak, méhek és egyes hangyafélék. Allergiás reakciót más rovarokkal szemben nem gyakran tapasztalhatsz.

Milyen tünetek utalnak allergiára?

A csípés helyén fájó, viszkető, vöröses – darázs- vagy méhcsípés után –, 2 cm körüli duzzanat jelenik meg: ez még normál, nem immunológiai bőrtünet. Csak ha túlérzékeny vagy, akkor jelentkeznek allergiás tünetek: a mérgek hatására a teljes szervezetben gyulladásos immunválasz-reakció indul meg. Ennek is több fokozata lehetséges:

 • Enyhe esetben, azaz nagy helyi reakció esetén az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és 10 cm-nél nagyobb duzzanat léphet fel, mely 24 óráig is megmaradhat.
 • Általános reakció esetén, 1-2 órán belül legtöbbször a kéz- és lábfejektől induló, majd a teljes testre kiterjedő viszketés jelenik meg, melyhez gyengeségérzet, szédülés, torokkaparás, garatviszketés, hasi görcsök, sípoló légzés, nyelv-, ajak- és légúti duzzanat, fulladás társulhat. Ezek a reakciók gyorsak, a szúrástól számított 5–30 percen belül megjelenhetnek. Az általános tünetek között is vannak enyhe (néhány csalánkiütés), közepesen súlyos (kiterjedt bőrtünetek, ödéma, asztmás roham) és súlyos, életveszélyes formák (szív- és érrendszeri tünetek, anafilaxiás sokk).
 • Súlyos vagy ún. késői reakciók esetén a tünetek már a szervrendszerek – keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légző rendszer – érintettségével is járnak. Ennek eredményeként szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés vagy sokk alakulhat ki.

Nem lehet megmondani, hogy kik veszélyeztetettek igazán: az általános reakciót adó betegek többségénél ugyanis az előző csípéskor általában még csak komolyabb helyi reakció sem lépett fel.
Ismert azonban néhány kockázati tényező, melyek hajlamosabbá tehetnek az allergiás reakcióra: ezek a felnőttkor (ugyanis a gyermekek többségénél 10 éves kor alatt spontán gyógyulás figyelhető meg); a megelőző csípési reakció súlyossága; kísérő – szív- és érrendszeri – betegségek megléte; valamint főként magas vérnyomás elleni gyógyszerekben található ACE-gátlók és béta-blokkolók szedése.

Mit tehetsz ellene?

Van pár óvintézkedés, melyet ha betartasz, kisebb az esélye, hogy rovarcsípést és attól allergiás reakciót szenvedj el.

 1. Kerüld el a rovarfészkeket! Ha esetleg az otthonod környékén találhatók, érdemes hivatásos rovarirtót hívnod. Ha mégis a közelükbe kerülsz, ne tégy heves mozdulatokat, mert azt veszélyként érzékelik. Darazsak és méhek sokszor fordulnak elő szeméttárolók és gyümölcsösök környékén, így ezeket érdemes elkerülni. A réten sem ajánlatos mezítláb sétálni, mivel néhány méh- és darázsfaj a talaj üregeiben él.
 2. Ne igyál olyan üvegből, amit kint hagytál a szabadban kibontva, mivel beleszállhatnak a rovarok!
 3. Kerüld az erős, édes illatú parfümök, hajlakkok használatát, ha a szabadba indulsz! Tanácsos a nagy virágmintás ruhák lecserélése is, a legjobb ilyenkor valami sűrűbb szövésű ruhát hordanod, melynek szálaiba nem gabalyodhatnak bele rovarok.
 4. Használj bőrön alkalmazható rovarriasztó szert! A leghatékonyabb bőrön alkalmazható szerek a DEET- (dietil-toluamid) tartalmúak, de a permetrintartalmú rovarriasztó vegyület ruhára alkalmazható szintetikus változata is jó, illetve az illóolajos, citronellát tartalmazó sprayk is. Vannak, akik a fokhagymára esküsznek, bár a népi gyógyászatban javasolt fokhagymafogyasztás hatásosságáról továbbra sincsenek meggyőző bizonyítékok.
 5. Ha megtörtént a baj, és esetleg allergiás reakció lép fel nálad, akkor se ess kétségbe! Még az enyhébb fokú allergia esetén is elegendő kezelés a borogatás, vagy kortikoszteroid-tartalmú krém helyi alkalmazása, duzzanat esetén pedig antihisztamin-tablettát javasolnak. Ilyen esetben nem árt az orvosi vizsgálat, amely kiderítheti, hogy valóban érzékenyebb vagy-e a rovarcsípésre. Az enyhébbnél súlyosabb reakciók esetén azonban rögtön fordulj orvoshoz! Kezdődő fulladás, torok-, nyelvduzzadás esetén mentőt kell hívni.

Mi köze az allergiának az asztmához?...
Világszerte, így Magyarországon is évről évre nő az allergiások és az asztmás betegek száma. Megpróbáltatásaik most kezdődnek!  tovább Tovább
Nyári allergiariadó
Egy szénanáthásnak a nyár a legrosszabb időszak. Íme, néhány tanács, hogyan tedd kellemesebbé ezt az időszakot.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

rovar veszélyes allergia
hirdetés