Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Az allergiás nátha jelei

2011.08.22. | Ötvenentúl.hu
Az allergiás nátha emberek millióit érinti világszerte – szezonálisan vagy állandó jelleggel. Honnan ismerheted fel biztosan, és mit tehetsz ellene?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az allergiás náthát az orr nyálkahártyájának allergiás eredetű gyulladásos megbetegedése okozza. Tarthat egy szezonon át, de egy egész életet is végigkísérhet. Magyarországon – az egész lakosságra vonatkoztatva – 16-20 százalékban fordul elő. Kisgyermekkorban ritka, kisiskolások között már többször előfordul, de nagyobb számban a 20. életévet követően jelenik meg.

A betegség megjelenése után néhány évig általában egyre súlyosabb formát ölt, majd elér egy bizonyos szintet, és ekörül spontán ingadozást mutat. A kezeléstől függetlenül egyik évben enyhébb, másik évben súlyosabb lehet. A betegség lefolyását befolyásolják a környezeti körülmények, a beteg testi és lelki állapota. Idősebb korban a betegség általában enyhül, és új betegség ritkán kezdődik.

Tünetei

Az allergiás nátha jelei:

 1. orrváladékozás,
 2. gátolt orrlégzés,
 3. tüsszögés,
 4. torok- és szájpadviszketés,
 5. szemviszketés,
 6. könnyezés,
 7. köhögés.

Az allergiás nátha lehet egész évben tartó vagy szezonálisan jelentkező. Bár a tünetek mindkét esetben ugyanazok, jellegükben megfigyelhető némi eltérés.

Egész évben tartó allergiás nátha

Általában lakáson belül megtalálható allergének okozzák:

 • atkák ürüléke,
 • állati levált hámsejt, testnedvek,
 • gombaspórák
 • csótány,
 • foglalkozási allergének – gázok, füst, por.

Az egész évben tartó allergiás nátha pontos kezdete nehezen állapítható meg. Lényegesen kevesebb orrváladékozással jár, és a tüsszögés is enyhébb. A fő panaszok mindig a gátolt orrlégzésből eredő nehézségek – például az alvásképtelenség, fáradtság, idegesség, fulladás.

Szezonális allergiás nátha

A szezonális náthát a pollenek és spórák váltják ki, tehát a szezon mindig attól függ, hogy az adott pollen vagy spóra mikor található meg a természetben. Hazánkban három fő szezonra kell felkészülniük az erre érzékenyeknek:

 • február–március: fák,
 • május–június: füvek,
 • augusztus–szeptember: gyomok, gombaspórák.

A szezonalitásnak köszönhetően a panaszok kezdete és vége pontosan felismerhető és követhető. Általában rohamszerű tüsszögést és váladékozást okoz, a gátolt orrlégzés kevésbé jellemző, ellenben az erős könnyezés annál inkább.

Megelőzése

Az allergiás nátha megelőzése igen nehéz. Ha bármilyen erre utaló tünetet észlelsz magadon, gondold végig, hogy mi válthatta ki – környezet, por, ettél-e valami szokatlant. A megelőzés egyetlen módja ugyanis, ha a panaszt kiváltó tényezőt igyekszel elkerülni.

A kezelés általában valamilyen allergia elleni készítmény szedését jelenti, amely többnyire antihisztamin-tartalmú krém, orrcsepp vagy spray. Mivel sokszor a por áll a háttérben, érdemes a lakást a lehető legjobban portalanítani, ágyneműcserekor, takarításkor maszkot hordani, valamint a padlószőnyeget és a szivacsmatracot lecserélni.


Mi köze az allergiának az asztmához?...
Világszerte, így Magyarországon is évről évre nő az allergiások és az asztmás betegek száma. Megpróbáltatásaik most kezdődnek!  tovább Tovább
Allergia: így tehetsz keresztbe...
Tudtad, hogy ha allergiás vagy a poratkákra, a vízi rákkal is vigyáznod kell? Íme, néhány tuti tanács, hogyan kerüld el a bajt.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

megelőzés allergia nátha immunrendszer
hirdetés